Руските сили извършиха поредица от удари с безпилотни самолети Shahed

...
Руските сили извършиха поредица от удари с безпилотни самолети Shahed
Коментари Харесай

ISW: Русия отговори предизвикателно на срещата на НАТО

Руските сили направиха поредност от удари с безпилотни самолети Shahed 131 и 136 в Украйна на 11 юли, евентуално в показателен отговор на срещата на върха на НАТО през 2023 година във Вилнюс и с цел да застрашат договорката за зърно в Черно море. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са свалили 26 от 28-те съветски безпилотни самолета Шахед 131 и 136, изстреляни от посока Приморск-Ахтарск (Краснодарски край).

Украинското южно оперативно командване заяви, че съветските сили са се пробвали да ударят зърнения терминал в Одеска област и че два дрона са блъснали административна постройка на пристанищно оборудване. Говорителят на Украинското южно оперативно командване Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили са атакували пристанищната инфраструктура, с цел да провалят договорката за Black Sea Grain.

Това проучва в дневния си отчет за фронта в Украйна Институтът за проучване на войната (ISW).

Кремъл би взел " подобаващи " ограничения в очакване на разширение на НАТО

Ударите на Русия с дронове по пристанищната инфраструктура също съответстват с първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и евентуално имат за цел да обезсърчат членовете на НАТО да дават повече военна помощ на Украйна. Русия може да заплашва черноморската договорка за зърно, с цел да заяви на първичния медиатор на договорката, турския президент Реджеп Ердоган, че неотдавнашното му изказване в поддръжка на участието на Украйна в НАТО и връщането на петимата украински командири на Азовстал на 7 юли не е останало неусетно и е оценен от Кремъл.

Германия и Франция дадоха обещание да дават на Украйна повече оръжейни системи на 11 юли. Германският министър на защитата Борис Писториус съобщи, че Германия ще даде на Украйна две пускови установки за противовъздушна защита Patriot, 40 бойни машини на пехотата Marder, 25 Основни бойни танкове Leopard 1A5 и пет бронирани евакуационни машини Bergepanzer 2 за неустановен интервал от време.

Съобщава се, че Франция ще изпрати на Украйна ракети Storm Shadow. Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е решил да изпрати на Украйна оръжия, с цел да разреши на украинските сили да нанесат дълбоки удари. " Ройтерс " заяви, че френски дипломатически източник е споделил, че Франция ще даде на Украйна към 50 ракети SCALP (френското име на ракетите Storm Shadow) с обхват от 250 км.

Коалиция от 11 страни подписа меморандум с Украйна, очертаващ изискванията за образование на украински водачи на самолетите F-16 на срещата на върха на НАТО през 2023 година във Вилнюс на 11 юли. Украинският министър на защитата Олексий Резников разгласи на 11 юли, че 11 страни сътрудници са подписали меморандум за изискванията на обединението да образова украински водачи на F-16. Резников означи, че програмата за образование може да включва други видове бойни самолети и изрази признателност на Дания и Холандия за тяхното " извънредно водачество " в процеса.

Но не поддържат настояването на Украйна за крилати ракети с огромен обхват Taurus

Реакциите на Кремъл и съветските блогъри на първия ден от срещата на върха на НАТО бяха релативно мрачни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази предвидимо мрачна позиция на първия ден от срещата на върха на НАТО, като се оплака, че срещата има " изразен антируски темперамент ". Песков повтори шаблонната изразителност по какъв начин продължаващата помощ на Запада за сигурността на Украйна и обещаното бъдещо участие на Украйна в НАТО ще доведат до тежки последствия.

Руските блогъри показаха общо неодобрение от новите доставки на оръжия за Украйна, само че не показаха никакви съществени реакции все още на тази обява.

Блогърите евентуално чакат главните събития, които ще се случат на втория ден от срещата, когато украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу се опита да показа украинската контраатака като несполучливо изпитание. На 11 юли той неправдоподобно съобщи, че украинските сили са изгубили 26 000 военнослужещи и 1244 танка и бойни машини на пехотата от началото на контранастъпателните интервенции на 4 юни.

Шойгу също се опита да показа вероятните украински старания за блокиране в Южна Украйна като също толкоз неефективни, като съобщи, че съветската противовъздушна защита е прихванала 176 ракети HIMARS и 27 крилати ракети Storm Shadow от началото на контранастъплението.

Русия е подготвена да отговори, в случай че Украйна употребява касетъчни муниции

ISW прави оценка, че отчетите на съветското МО за украинските загуби евентуално са мощно повишени и даже съветски блогъри неотдавна упрекнаха МО, че брои ударите по към този момент развалени и унищожени транспортни средства като нови загуби на украинско съоръжение.

Реториката на Шойгу за украинското контранастъпление опонира доста на медийните насоки на Кремъл, инструктиращи съветските държавни медии да не омаловажават контранастъплението или да преувеличават съветските триумфи.

Шойгу може от ден на ден да пренебрегва откритите насоки на Кремъл за отразяване на контранастъплението в възобновени старания да показа Министерството на защитата като ефикасен управител на войната в Украйна след протеста на групата " Вагнер ".

Украинските сили организираха контранастъпателни интервенции на минимум три бранша на фронта на 11 юли и реализираха триумфи в някои региони. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили не престават настъпателните интервенции в мелитополското (западната част на Запорожка област) и Бердянск (граничната зона на Запорожка област и Донецка област), а представителят на украинската Източна формация на войските полковник Сергей Череватий съобщи, че украинските сили не престават контранастъпателните интервенции към Бахмут.

Геолокирани фрагменти, оповестени на 10 юли, демонстрират, че украинските сили са напреднали североизточно от Роботине (15 км южно от Оригов).

Руски блогър също твърди, че украинските сили са открили надзор върху нови позиции северозападно от Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) и са напреднали до 1,5 км покрай Роздоливка (19 км североизточно от Бахмут).

Съобщава се, че украински ракетен удар Storm Shadow е умъртвил заместник-командващия на съветския Южен боен окръг (ЮВО) генерал-лейтенант Олег Цоков на командния пункт на 58-ма общовойскова войска (САА) в окупирания Бердянск, Запорожка област.

Руски блогъри и украински източници оповестиха за гибелта на Цоков на 11 юли, а консуматори в обществените мрежи оповестиха, че съгласно предварителната информация Цоков е умрял при удар в локален хотел.

Окупационният чиновник на Запорожка област Владимир Рогов разгласява фрагменти, показващи сякаш резултат на украинските ракетни удари по Бердянск, само че не даде никаква информация по отношение на гибелта на Цоков.

Преди това Цоков беше ранен по време на украински удар по Сватово, Луганска област, в края на септември 2022 година, когато командваше 144-та мотострелкова дивизия от 20-та общовойскова войска на Западния боен окръг (ЗВО).

Руски военачалник е погубен в Украйна с ракета Storm Shadow
Руски военачалник е погубен в Украйна с ракета Storm Shadow

Информация от съветски Tелеграм канали

Съобщава се, че началникът на съветския Генерален щаб армейски военачалник Валерий Герасимов е уволнил командира на 58-а ГВА генерал-майор Иван Попов, откакто изрази опасенията си по отношение на нуждата от ротации на войските в западната Запорожка област на фона на украинските контраофанзиви.

Източник, обвързван с съветските служби за сигурност, твърди, че Попов е уведомил Герасимов, че детайли от 58-а CAA, които се пробват да предотвратят украинското нахлуване в западната Запорожка област, се нуждаят от ротация, откакто са се сражавали дълго време и са понесли обилни загуби.

Герасимов упрекна Попов в паника и изнудване на съветското военно командване. Източникът добави, че Герасимов уволни Попов и го изпрати на предни постове, откакто Попов заплаши да се обърне към Путин с жалбата си. Друг съветски източник, който наподобява е в контакт с съветските сили в окупираната Запорожка област, съобщи, че неговите източници са удостоверили уволнението на Попов, откакто той е повдигнал въпроса за неналичието на ротации в Полошки регион на фронтовата линия на Оригов.

Тези отчети, в случай че са правилни, може да поддържат предходните оценки на ISW, че на съветските сили липсват оперативни запаси, които биха им разрешили да правят ротации на личния състав, отбраняващ се против украинската контраатака, и че съветските отбранителни линии може да са нежни.

Неизвестен умъртви заместник-ръководителя по мобилизацията на град Краснодар капитан Станислав Ржицки на 10 юли. Руските медии оповестяват, че незнаен е прострелял няколко пъти Ржицки в Краснодар и по-късно е избягал от мястото на престъплението.

Началникът на Генщаба изслуша отчет за украински офанзиви в Русия

Беларуското министерство на защитата (МО) разгласи на 11 юли, че приготвя неуточнени полигони за съветски войски за взаимно образование в границите на комбинираната руско-беларуска районна формация на силите в близко бъдеще.

Министерството на защитата съобщи, че съветските сили в Беларус са приключили предходната си бойна ротация през юни 2023 година ISW по-рано заяви, че оценката на украински публични лица за броя на съветските военнослужещи, учащи се в Беларус, се е нараснала сред началото на юни и началото на юли, откакто в началото е намаляла напролет на 2023 година

Министерството на защитата на Беларус също заяви, че беларуските сили ще си сътрудничат с неуточнени сили на групата " Вагнер " за образование в Беларус. Което демонстрира, че беларуските управляващи към момента чакат някои сили на да бъдат ситуирани в Беларус в близко бъдеще.

ISW по-рано заяви, че статусът на реорганизацията на Wagner Group и възможното пренасочване към Беларус може да не стане явен до есента на 2023 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР