Руските органи за сигурност арестуваха блогъра Юрий Ховански (31 г.)

...
Руските органи за сигурност арестуваха блогъра Юрий Ховански (31 г.)
Коментари Харесай

Русия арестува популярен блогър заради тероризъм в песен

Руските органи за сигурност арестуваха блогъра Юрий Ховански (31 г.) в Санкт Петербург поради апели за терористична активност.

Става въпрос за ария, която известният блогър е извършил в интернет. Ховански, чийто канал в YouTube има 4.4 млн. абонати, е задържан в дома му, като това е запечатано на видеоклип, който се популяризира в обществените мрежи:



Срещу блогъра е формирано наказтелно дело по публикация " Публичен апел към реализиране на терористична активност, обществено оправдаване на тероризма или агитация на тероризма ".

Според следствието, Ховански не по късно от 3 юли 2020 г " за образуване на терористична идеология и убеждаване в нейната прелест " е извършил в интернет ария. В нея, съгласно експертното умозаключение, също по този начин има " апели и оправдаване на нуждата от реализиране на нападателни, насилствени, жестоки дейности (терористични актове) ".

Според проверяващите, с песента си блогърът прави препратки към терористичния акт в московския спектакъл " Дубровка " през 2002 година Тогава към 50 терористи от чеченски поризход завзеха театъра по време на представлението на мюзикъла " Норд-Ост " и взеха за заложници 916 фенове, като поискаха незабавно евакуиране на съветските войски от Чечения. След повече от две денонощия драмата приключи с офанзива на съветските сили за сигурност, при която починаха най-малко 129 от заложниците (174 по други сведения), от които 9 чужденци. Ликвидирани са и всички терористи.

Час след задържането на блогъра следственият комитет публикува видео, на което Ховански декларира, че изцяло се разкайва за осъщественото и признава своята виновност:



" Задържан съм по публикация 205.2, втора част от Наказателния кодекс. Преди време изпълних ария с оправдаване, по този начин да се каже, на тероризма. За това се разкайвам изцяло и признавам своята виновност ", споделя Ховански пред камерата.

Стана ясно и по какъв начин правоохранителните органи са се сезирали за песента на Ховански. За това е оказал помощ неизвестен акаунт в YouTube. Два клипа с изпълнението на Ховански за " Норд-Ост ", изрязани от стрийма на наблюдаващия Андрей Нифедов, са били оповестени в този акаунт под името " Юрий " през юли 2020 година В канала не е имало никакви други клипове, нито данни за ползвателя му.

По-рано се появи информация, че Юрий Ховански е асистент на депутата от Държавната дума Василий Власов. След това прессекретарят на Либерално-демократическата партия на Русия Александър Дюпин съобщи, че блогърът към този момент половин година не е на тази служба. Освен това от партията не знаели нищо за неговото арестуване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР