Руските депутати подкрепиха по-строг контрол на интернет за защита срещу

...
Руските депутати подкрепиха по-строг контрол на интернет за защита срещу
Коментари Харесай

Русия затяга хватката върху интернет

Руските депутати поддържаха по-строг надзор на интернет за отбрана против задгранична интервенция . Това стана в авансово гласоподаване на проектозаконодателство, което съгласно критици може да разстрои интернет в Русия и да бъде употребявано за задушаване на инакомислещите , оповестява " Ройтерс ".

Отхвърляйки митинг на опозиционни политици и правозащитници, 450-местната долна камара на съветския парламент (Държавната дума) гласоподава на второ четене, с цел да одобри значително неизменен вид на законопроекта, който цели да укрепи интернет " суверенитета " на Русия .
 Руският парламент утвърди законопроект за уединяване на интернет
Руският парламент утвърди законопроект за уединяване на интернет

Съавтор на законопроекта е Андрей Луговой - един от главните заподозряни за убийството Александър Литвиненко

Законодателството има за цел да насочи съветския уеб трафик и данни през точки, следени от държавните органи и да построи национална система за имена на домейни, която да разреши интернет да продължи да работи, даже в случай че Русия е отрязана от задграничната инфраструктура .

Авторите на законопроекта настояват, че ограниченията са нужни, с цел да се отбрани страната, откакто Съединени американски щати одобриха, както ги дефинираха, нападателни нови американски политики за киберсигурност през предходната година.

Съединени американски щати упрекнаха самата Русия в интервенция в техните президентски избори през 2016 година, което Москва отхвърля.

Законодателството също по този начин предлага монтирането на мрежово съоръжение, което би могло да разпознава източника на уеб трафик и да блокира неразрешено наличие . Това се чака да направи управляващите по-ефективни при блокирането на уеб сайтове .

Русия забрани услугата за известия " Телеграм " и предходната година се задвижи, с цел да я блокира, само че опитът не съумя и услугата е към момента известна и всеобщо употребена.

Ако ограниченията бъдат признати при последното трето четене от Народното събрание и утвърдени от горната камара и подписани от президента Владимир Путин, те ще станат закон и ще влязат в действие на 1 ноември.

Правозащитната организация " Агора " предизвести през февруари, че законодателството е един от няколкото нови закона, направени през декември, които " съществено заплашват свободата на интернет ".

Станислав Шакиров, деятел на групата " Роскомсвобода ", сподели, че счита, че законопроектът е последният от поредицата от дейности на управляващите да наложат ограничавания на интернет след Арабската пролет и революцията в прилежаща Украйна през 2014 година

" Този закон се вписва идеално в тази картина на ограничение на интернет, с цел да се остане на власт ", акцентира Шакиров.

През последните пет години Русия вкара по-строги закони за интернет, изискващи от търсачките да изтрият някои резултати от търсенето, услуги за известия да споделят ключовете за криптиране със службите за сигурност и обществените мрежи да съхраняват потребителски данни на сървъри в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР