Руските атаки срещу украинска цивилна инфраструктура, включително и енергийни централи,

...
Руските атаки срещу украинска цивилна инфраструктура, включително и енергийни централи,
Коментари Харесай

Кога атаките срещу цивилна инфраструктура се считат за военни престъпления?

Руските офанзиви против украинска цивилна инфраструктура, в това число и енергийни централи, бяха избрани от службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида и от " Амнести интернешънъл " като вероятни военни закононарушения. 

В петък Русия изстреля десетки ракети против обекти из цяла Украйна, като прекъсна електричеството във втория максимален град, порази сериозна инфраструктура на юг и провокира детонации в столицата Киев, споделиха украински публични лица.  

Същевременно при украински обстрел против следената от Русия Луганска област са починали осем души, а 23 са били ранени, съобщи назначената от Москва локална администрация. 

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери известията от бойното поле. 

Какво гласи интернационалното право?

Според Женевските конвенции и някои спомагателни протоколи, завършени от интернационалните съдилища, страните, въвлечени във боен спор, би трябвало да вършат разлика сред " цивилен обекти и военни цели ", като офанзивите против цивилен обекти са неразрешени. 

Въпросната възбрана е кодифицирана и от Римския статут на Международния углавен съд, който по-рано тази година стартира следствие за вероятни военни закононарушения в Украйна. 

Това наподобява ясно дефинирано, само че някои инфраструктурни обекти, които са притежавани и следени от цивилни, също могат да бъдат военни цели.

Военните цели са дефинирани като " тези обекти, които по своята същина, разположение, цел или приложимост биха могли да окажат ефикасен принос за военно деяние " и чието разрушение или завземане " дава несъмнено военно преимущество ". 

Военна или гражданска е енергийната инфраструктура?

Енергийната инфраструктура от дълго време се смята за обоснована военна цел, доколкото тя оказва помощ за активността на вражеската войска, написа специалистът по военно право Майкъл Шмит в блога " Военни публикации ", който е поддържан от института " Либер " към Военната академия на Съединени американски щати в Уест Пойнт.

Тъй като съветските удари против енергийна инфраструктура се ускориха, към този момент наподобява все по-малко евентуално, че съветската войска би могла да уточни " избрана " военна изгода от всяка една офанзива. 

" Казано по-просто, съветските сили съвсем сигурно поразяват доста цели, които не могат да бъдат квалифицирани като военни цели ", изяснява Шмит. 

Русия споделя, че нападна военни обекти, в това число и енергийна инфраструктура. 

Как се съпоставят военните и цивилните потребности?

Дори и някои цели да могат да се одобряват за военни цели, нещата не завършват с това, споделя Катарин Фортин, която е учител по интернационално право в Утрехтския университет. 

Военните би трябвало да преценяват дали вредите и загубите, понесени от жители при сходни набези, са несъразмерни предвид на с съответното и директно военно преимущество, сподели тя. 

" В този случай наподобява могат да се чакат доста съпътстващи смъртни случаи и пострадвания измежду жители, поради обстоятелството, че спиранията на електрозахранването лишават хирурзите от опцията да работят, лишават достъпа до здравни грижи и основават условия, при които уязвими лица умират от мраз или апетит ", изясни Фортин.

Каква е оценката на военните прокурори за актуалните офанзиви?

Найджъл Повоас – прокурор, оглавяващ екип от интернационалните специалисти, които оказват помощ на украинското следствие на военните закононарушения, сподели, че през последните два месеца съветските офанзиви " са били съсредоточени върху унищожаването на инфраструктура с сериозно значение за оцеляването на цивилни ". Става въпрос за обекти, свързани с " отоплението, водоснабдяването, силата и опазването на здравето ". 

Както Шмит, по този начин и Повоас смятат, че мащабът и интензивността на нападенията могат в допълнение да се преглеждат като " дейности или закани с принуждение, чиято съществена цел е да се популяризира гнет измежду цивилното население ".

Това е неразрешено от интернационалното филантропично право и е доказано като военно закононарушение от решенията на Международния углавен арбитражен съд на Организация на обединените нации за някогашна Югославия по отношение на обсадата на Сараево. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР