Руски войски са взривили язовирната стена на водноелектрическата централа Каховка

...
Руски войски са взривили язовирната стена на водноелектрическата централа Каховка
Коментари Харесай

Язовир Нова Каховка прелива след инцидент

Руски войски са взривили язовирната стена на водноелектрическата централа " Каховка " в Херсонска област, оповестяват тази заран украинските организации.

За случая оповестяват и двете страни - Украйна и Русия , като има разминаване в информациите. Според украинската страна язовирната стена е била взривена.

" В момента се прецизират степента на вредите, скоростта и размерът на водата, както и евентуалните региони на наводняване. Всички служби работят ", се споделя в изказване на украинските военни от направлението " Юг ".

В същото време ръководителят на окупационната съветска администрация в Новокаховския регион Владимир Леонтиев декларира, че случаят е вследствие на обстрел, като са разрушени клапани на Каховската водноелектрическа централа и водата е почнала неконтролируемо да се изхвърля надолу по течението. Според него към момента няма потребност от евакуация на града.

РБК написа, че горната част на водноелектрическата централа е разрушена. Според Леонтиев самият язовир не е развален .

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация от страна на Украйна Александър Прокудин удостовери разрушването на язовира към Каховската водноелектрическа централа и съобщи, че водата ще доближи сериозно равнище след 5 часа . Той заяви и че в рисковите региони, където се чака да залее водата, е почнала евакуация на локалното население.

Източник на ТАСС по-рано сподели, че язовирът е бил опустошен на станцията " заради щета ".

Предупреждения, за подобен вероятен случай няколко пъти се показваха, като имаше опасения, че съветските войски преднамерено ще повредят язовирната стена, с цел да спрат. През зимата няколко пъти украински източници съобщаваха за завладяването на град Нова Каховка, където са се открили съветските войски, само че.

В момента известия от фронта в Украйна удостоверяват, че такава атака към този момент е почнала от два дни. 
 Киев: Русия единствено ще си аргументи нови главоболия, в случай че взриви язовир Каховка
Киев: Русия единствено ще си аргументи нови главоболия, в случай че взриви язовир Каховка

Подобен ход би забавил напредването на украинските сили единствено с две седмици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР