До 1 юни 2024 г. включително агенциите, които ще извършват

...
До 1 юни 2024 г. включително агенциите, които ще извършват
Коментари Харесай

Без екзитпол преди края на изборния ден, ЦИК дава по два медийни пакета за вота 2 в 1

До 1 юни 2024 година в това число организациите, които ще правят изследвания " на изхода " в изборния ден би трябвало да показват в ЦИК заявление по пример за регистрация на организация, която ще прави социологическо изследване на 9 юни; уверение за настоящо правно положение, издадено не по-рано от 9 април 2024 година Агенциите би трябвало да показват лист, съдържащ имената и единния цивилен номер на анкетьорите по изборни региони. В листата се показват номерата на изборните секции, отвън които ще се реализира анкетирането.

С обособени решения ЦИК ще записва организациите, които ще правят изследвания " на изхода " на 9 юни 2024 година Анкетьорите са длъжни да носят в изборния ден единствено отличителни знаци по пример, одобрен от ЦИК, като на бял декор с черни букви се изписва качеството им. Те се легитимират с издаденото им уверение. Резултатите от изследванията, осъществявани в изборния ден, се оповестяват не по-рано от 20:00 ч. 

Забранява се под каквато и да е форма общественото разгласяване на каквито и да са резултати от изследвания, осъществявани в изборния ден, преди оповестяване на края му от ЦИК.

Резултатите от допитвания до публичното мнение за изборите " две в едно " не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до оповестяване края на изборния ден на територията на страната.

От ЦИК показват, че анкетьорите не могат да интервюират гласоподавателите директно пред изборните секции. Те би трябвало да работят на разстояние минимум три метра от изхода на помещението, в което се гласоподава.

Могат да бъдат интервюирани единствено към този момент дали своят вот гласоподаватели, като анкетьорите са задължени да им оповестяват, че присъединяване в проучването е непринудено и анонимно. Анкетьорите би трябвало да имат видимост към изхода на помещението, от което излизат гласоподавателите, които ще бъдат интервюирани, без това да основава усложнения за изборния развой, се прибавя в решението на ЦИК.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд посредством Централната изборна комисия в тридневен период от оповестяването му.

Пълните условия за реда за осъществяване на допитвания до публичното мнение, социологически изследвания и изследвания " на изхода " (exit poll) в изборния ден и регистрация на организациите, които ги правят са посочени в решението на ЦИК.

На 15 май ЦИК утвърди образците на бюлетините за гласоподаване за страната и за чужбина за изборите за Европейски парламент и за Народно заседание, които ще се проведат на 9 юни.

ЦИК ще дава по два медийни пакета за изборите 2 в 1 след решение на съда

Вчера стана ясно и че Централната изборна комисия ще дава по два медийни пакета на партиите, които не получават държавна дотация. Причината за смяната е решение на Административния съд в София , който анулира решение на ЦИК от 7 май . С него се уреждаха разпоредбите за даване и разходването на средствата за медийни пакети в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни, а точно партиите да получават единствено един медиен пакет в размер на 40 000 лв., макар че ще вземат участие и в двата вота.  

Всяка групировка, която не получава държавна дотация и която е записала претенденти във всички изборни региони, може да купува медийна реклама за предизборната си акция за сумата до 40 000 лева, като средствата се дават от ЦИК. Идеята е по този начин да се приближат възможностите на дребните обединения с огромните, които разполагат с надалеч по-големи финансови благоприятни условия, а и притеглят повече медийно внимание.

Пет партии и четири обединения, измежду които " Левицата ", " Граждански блок ", " Ние идваме ", " Коалиция на розата ", " Солидарна България " и други, подадоха тъжби против решението на Централната изборна комисия, като съгласно тях дотацията би трябвало да е 80 000 лв..

Говорителят на ЦИК Росица Матева изясни пред " Клуб Z ", че претекстът е, че " доста мъчно ще може да бъде разграничена акцията за единия тип избор и за другия ". 

В решението си от 7 май от ЦИК оповестяват, че то може да се апелира пред Върховния административен съд в тридневен период. Дни по-късно обаче Върховен административен съд разгласи, че жалбите не могат да се прегледат от него и би трябвало да се препратят на Административен съд-София град (АССГ). Така на 17 май Административният съд анулира решенията на ЦИК в частта им за даването на общо 40 000 лева медийни пакети на обединенията и за двата избора и в този момент ЦИК ще би трябвало да отпусне по 80 000 лв. на партиите и обединенията, участващи и в двата типа избори.

С друго решение ЦИК дефинира кои ще са обединенията, имащи право на медийни пакети - това са общо 15 партии и 7 обединения, като единствено коалиция " Неутрална България " ще получи 40 000 лева, защото не взе участие в изборите за Европейски парламент. Решението на АССГ е могло да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен период от датата на оповестяването му, само че ЦИК не го е атакувал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР