Подводните центрове за данни все още не са широко разпространени,

...
Подводните центрове за данни все още не са широко разпространени,
Коментари Харесай

Акустичните атаки могат да извадят от строя подводните центрове за данни

Подводните центрове за данни към момента не са необятно публикувани, само че към този момент им откриха едва място. Изследователи от Университета на Флорида и Университета по електрокомуникации в Япония откриха, че звуковите талази, изпращани от разстояние до 6 метра, могат да повлияят негативно на работата на подводните центрове за данни. По-конкретно това води до понижаване на реакцията на приложенията и на пропускателната дарба на RAID системите за предпазване. По време на опитите са открити неизправности във файловите системи единствено след 2 минути непрестанно акустично влияние. В някои случаи твърдите дискове могат да бъдат окончателно унищожени.

Модулите на подводните центрове за данни употребяват водата от околната среда за разпръскване на топлината, като понижават оперативните разноски за изстудяване на сървърите и другото съоръжение. Microsoft опитва с тази технология в границите на своята самодейност Project Natick, компанията Subsea Cloud към този момент предлага търговски решения, а китайската Highlander има намерение да трансформира тези уреди в всеобща процедура.

Изследванията демонстрират, че подводните центрове за данни могат да бъдат уязвими от офанзиви със звукови талази. От разстояние до 6 метра акустичните гърмежи могат да обиден хард дисковете (HDD) в RAID масивите. Изследователите са моделирали офанзивите както върху системи, работещи единствено с HDD, по този начин и върху хибридни платформи с флаш дискове (SSD) и HDD. Установено е, че въздействието на звуковите талази, които доближават резонанс, провокира трептения в главите за четене и запис и в дисковите плочи, което оказва негативно влияние върху продуктивността на диска. Разрушителният резултат на тези трептения се усилва с увеличение интензивността на звука.

За тестванията сървър Supermicro, оборудван с RAID 5 масив за предпазване, бе подложен в железен корпус в два разновидността: закрит лабораторен контейнер за вода и открит воден полигон, в тази ситуация в езерото в кампуса на Университета на Флорида. Звукът се възпроизвежда от подводен високоговорител.

Изследователите откриха, че пропускателната дарба на масивите RAID 5 понижава, когато са изложени на звукови талази с разнообразни честоти, като 2, 3,7, 5,1-5,3 и 8,9 kHz. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че съставените елементи в твърдите дискове и сървъра имат разнообразни резонансни честоти. Смущения в работата на файловата система бяха регистрирани още след 2,4 минути непрестанно акустично влияние. Това докара до увеличение на закъснението на достъпа до базата данни с 92,7% и надлежно до понижаване на надеждността на системата. И още, по този метод някои твърди дискове могат да бъдат необратимо унищожени.

Такива офанзиви могат да се правят от модули, прикрепени към лодки или подводници. Освен това подводните центрове за данни са уязвими освен от целенасочени офанзиви, само че и от инцидентното влияние на звуковите талази, които са в обилие в океана. За да понижат опасността, откривателите са проучили няколко метода. Един от тях е да се употребяват звукопоглъщащи материали за намаляване на вибрациите, породени от звука. Но страничният резултат от това е повишение на температурата на сървъра при осъществяване на работните натоварвания. Освен това атакуващият би могъл да преодолее тази отбрана, като усили силата на звука. Използването на машинно образование за разкриване на нетипично държание на дисковете и бързото прекачване на работните натоварвания към други възли е посочило известна успеваемост.

Междувременно Subsea Cloud твърди, че е допустимо да се разположат свои центрове за данни на дълбочина до 3 км. Вероятно единствено доста съдбоносен нападател би се опитал да стигне до такава степен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР