Руски учени са открили неизвестни по-рано видове амеби, съхранени във

...
Руски учени са открили неизвестни по-рано видове амеби, съхранени във
Коментари Харесай

Учени възкресиха древни амеби и ги пратиха в Космоса

Руски учени са разкрили незнайни по-рано типове амеби, съхранени във безконечния студ на Арктика в продължение на 30–60 хиляди години, излиза наяве от известие на Санктпетербугския държавен университет.

Изследователите изучили в детайли амеби от мостри на арктическа почва с друга възраст, генезис и претърпели разнообразни температури.

Общо учените са извлекли 26 варианта на амеби, измежду които били жизнеспособни представители на родовете Flamella, Acanthamoeba, Acramoeba и Phalansterium, както и амебовидни протисти от клас Heterolobosea.

Освен това учените разкрили осем незнайни до момента типа амеби, които към момента не са съумели да класифицират. Възрастта на тези характерни „ находки “ съгласно оценките е сред 30 и 60 хиляди години.

Изследователите са съумели да „ възродят “ тези антични амеби, които по-късно освен почнали да действат обикновено, само че и да се интегрират сполучливо в актуалната микробна среда.

В неподходящи условия амебите се покриват с многослойна обвивка и микроорганизмът се трансформира в така наречен циста – положение, сходно на анабиоза, при което съвсем стопират всички процеси на виталната активност. След като амебата попадне в естествени за себе си условия, тя още веднъж „ оживява “.

Но по-рано се смяташе, че тази фаза продължава единствено няколко години, а не няколко хилядолетия. Никой даже не предполагал, че амебите могат да оцелеят по този метод десетки хиляди години при минусови температури. Освен това е допустимо това да не е лимитът.

Клетка на Flamella Beringianina в обикновено положение.
Снимка Санктпетербургски държавен университет

„ Именно тази удивителна резистентност прави амебите от многогодишните ледове на Арктика извънредно перспективен модел за проучване “, отбелязва откривателят Алексей Смирнов. – Това е самобитна „ фотография “ на еволюцията, спряна във времето.

Ако успеем да открием техни директни потомци в актуалната фауна в същите райони, за първи път ще можем да разберем до каква степен гените на тези организми са се изменили за 60 000 години еволюция и евентуално да поправяме „ молекулярния часовник “ – способ, учреден на оценката на скоростта на изменение на организмите на живите същества, който ни разрешава да датираме значими еволюционни събития. “

По думите на специалистите резултатите също са обнадеждаващи за перспективната методика криоконсервация. Този способ е посочил успеваемост при предпазване на популации на едноклетъчните организми – той наподобява доста по-икономичен и софтуерно комфортен от непрекъснатото поддържане на културите в интензивно положение.

  • Рискован опит: академик погълна античен микроб за безконечен живот

Във втората част на проучването амеби от безконечния студ били подбрани за присъединяване в галактическия опит „ Екзобиофрост “ през 2013 година. Тогава редица живи организми се отправили в Космоса със спътника „ Бион-М1 “. След месец в галактическото пространство 90% от организмите останали живи и съхранили дарба за излизане от циста и размножаване.

Резултатите за следващ път удостоверили нуждата от прецизно стерилизиране на галактическите апарати, защото някои земни организми могат да се насочат в галактическото пространство и в бъдеще да подведат учените, които да ги вземат за извънземен живот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР