Руската картографска услуга Яндекс.Карти помогна на специалистите да разкрият координатите

...
Руската картографска услуга Яндекс.Карти помогна на специалистите да разкрият координатите
Коментари Харесай

Яндекс.Карти случайно издаде местоположението на стотици военни бази

Руската картографска услуга Яндекс.Карти оказа помощ на експертите да разкрият координатите на стотици военни обекти в Израел и Турция, както и военни бази на Съединени американски щати и НАТО, част от които засекретени.



Мат Корда (Matt Korda), теоретичен помощник от план по нуклеарна енергетика видя, че някои места и обекти в Яндекс.Карти са замъглени.



Ученият взе координатите на замъглените места и ги ревизира в Гугъл Maps и в Гугъл Earth. По този метод стана ясно разположението на редица военни обекти – от огромни засекретени летища до дребни здания в градските квартали, които не са обозначени по никакъв метод.



„Този метод докара до непреднамереното откриване на местоположението и точния периметър на всеки по-значителен боен обект в Турция и Израел“ – сподели Мат Корда.



Целият лист на откривателя включва към 300 военни обекти : здания, летища, бункери, нуклеарни складове, казарми и други. Замъглени се оказаха и два обекта на НАТО – LANDCOM в Измир и Военновъздушна база край Инджирлик, където се смята, че Съединени американски щати съхранява нуклеарно оръжие. Не са разкрити съветски военни бази.

Специалистът смята, че замъглените области са се появили в следствие от молбите на турските и израелските военни. Според Корда, този способ за скриване мъчно може да бъде наименуван сполучлив, тъй като единствено притегля вниманието към военните обекти.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР