Руската журналистка Марина Овсянникова, станала известна, след като прекъсна новинарската

...
Руската журналистка Марина Овсянникова, станала известна, след като прекъсна новинарската
Коментари Харесай

Руските власти пак задържаха журналистката, протестирала срещу войната

Руската журналистка Марина Овсянникова, станала известна, откакто прекъсна новинарската емисия на съветска държавна телевизия с афиш против войната в Украйна, беше задържана по обвиняване в дискредитиране на въоръжените сили, заяви нейният юрист, представен от Франс прес.

" В момента сме при следователите. Започнато е разследване " против Овсянникова за " разпространяване на погрешни информации " за съветската войска, съобщи юристът ѝ Дмитрий Захватов.

" Тя беше задържана ", посочи той.

Сега следователите би трябвало да решат дали Овсянникова, майка на две малолетни деца, ще бъде изпратена в предварителния арест или ще остане на независимост в очакване на процеса си, добави същият източник.

От края на юли насам на Овсянникова на два пъти бяха налагани санкции за дискредитация на съветските въоръжени сили. Причината за тях бяха постове в обществените мрежи, критикуващи офанзивата в Украйна.

Две санкции в границите на по-малко от шест месеца основават опция за завеждане на наказателно дело с евентуално доста по-тежки правни последици.

Овсянникова стана известна в средата на март, откакто нахлу в студиото на прокремълския " Първи канал ", за който работеше, по време на вечерната новинарска емисия, като носеше афиш, осъдителен съветското настъпление в Украйна и " пропагандата " на следените от властта медии.

Кадри от нейната демонстрация обиколиха света и мнозина я поздравиха за смелостта. Отношението към нея в съветската съпротива обаче не е единомислещо.

Мнозина към момента я укоряват за годините на работа за " Първи канал ", считан за рупор на властта.

След като работи няколко месеца в чужбина, за немския в. " Велт ", тя разгласи при започване на предишния месец, че се е върнала в Русия, с цел да уреди спор, обвързван с попечителството над двете ѝ деца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР