Руската императрица Екатерина Велика писала писмо за ползите от ваксинацията

...
Руската императрица Екатерина Велика писала писмо за ползите от ваксинацията
Коментари Харесай

Екатерина Велика първа ваксинира руснаците

Руската императрица Екатерина Велика писала писмо за изгодите от имунизацията против едра шарка. Вчера то, дружно с портрет на владетелката, бяха продадени на търг на аукционната къща MacDougall's за 1,26 милиона $.

Писмото, адресирано до граф Пьотр Румянцев, е написано на 20 април 1787 година Императрицата показва на рубрика нуждата да се стартира в поверените му провинции практиката на "ваксиниране против едра шарка, която, както знаем, предизвиква големи вреди изключително на елементарните хора ".

"Подобна имунизация би трябвало да се среща постоянно, а и още повече откакто в днешно време има много лекари и не коства скъпо ", написа Екатерина II, като поучава да се усили заплатата на лекари, които знаят по какъв начин да се имунизират.

Още през 1768 година Екатерина Втора първа в Русия се разболява от едра шарка и упорства наследникът на трона Павел Петрович да бъде имунизиран след нея.

По това време имунизацията е направена по метода на вариолацията - здрав човек се заразява, като в кожата на ръката на здрав се слага парче кожа или течност от инфектиран. Ваксинираните нормално се разболяват елементарно и получават имунитет - нещо, което императрицата знае.

Според уредниците на търга смелостта и решимостта, показани от Екатерина Втора в битката с заболяването, която лишава милиони животи, са изключително настоящи по време на пандемията от COVID-19.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР