Руската икономика е в състояние да се справи с възможния

...
Руската икономика е в състояние да се справи с възможния
Коментари Харесай

FT: Икономиката на Русия може да се справи с възможния отказ на ЕС от петролни доставки

Руската стопанска система е в положение да се оправи с вероятния отвод на Европейския съюз да доставя нефт, само че салдото в бюджета на Москва зависи от това дали производителите ще съумеят да се оправят с логистичната задача да се реалокират в азиатските страни, разясняват в редакцията на английския вестник The Financial Times.
 
Плановете на водачите на Европейски Съюз за налагане на ембарго върху съветския нефт имат „ политическо значение, само че някои анализатори считат, че тази стъпка няма да нанесе упования удар върху съветската стопанска система “, отбелязва вестникът. Според специалисти доста нарастване на цената на енергийните запаси компенсира разноските за загубите на Русия на европейския пазар . „ Ако ембаргото бъде контрактувано, цените на петрола евентуално ще се покачат още повече , което ще разреши на Русия да издържи по-лесно удара и доста ще усили тежестта му върху [икономиката] на Европа, която получава от Русия 30% от петрола, от който се нуждае “, се споделя в публикацията.
 
Друго предизвикателство за Европейски Съюз ще бъде увеличението на потреблението на нефт от Близкия Изток. Повечето европейски рафинерии са основани да обработват по-тежкия съветски нефт Urals, а не по-лекия подобен от Близкия Изток. Обработването на недопечен нефт от друг клас може да изисква промяна в производството на рафинериите, само че нужната инвестиция за това е в несъгласие с екологичните цели, прокламирани от Брюксел, предизвестява началник на нефтена компания, чието име не се показва.
 
Най-вероятните получатели на остатъка от съветски нефт ще бъдат купувачи в азиатските страни. Някои от китайските рафинерии към този момент купуват спомагателни количества , макар че огромните държавни търговци заобикалят покупките заради опасността от западни наказания.
 
Анализаторите считат, че завоят към Азия няма да бъде елементарен. 60% от износа на съветски нефт отива за Европа - три пъти повече, в сравнение с за Китай. Инфраструктурата на тръбопроводите е фокусирана главно върху превозването на нефт на Запад. Възможностите за превозване на петрол до Азия по железопътен превоз са още по-ограничени.
 
Според Крейг Кенеди от Центъра „ Дейвис “ към Университета в Харвард, за Русия ще бъде мъчно да „ откри задоволително танкери “, с цел да пренасочи петрола от Европа към Азия, изключително в случай че „ морските застрахователи, банки и корабособственици “ откажат да вършат бизнес с Москва заради риска на наказания.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР