Руската генерална прокуратура заведе дело срещу най-богатия руски бизнесмен -

...
Руската генерална прокуратура заведе дело срещу най-богатия руски бизнесмен -
Коментари Харесай

Прокуратурата заведе дело срещу най-богатия руски бизнесмен Андрей Мелниченко

Руската генерална прокуратура заведе дело против най-богатия съветски предприемач - Андрей Мелниченко. Ведомството упорства за възобновяване на акциите на компанията " Сибеко ", които са благосъстоятелност на страната. " Форбс " разгласи тази година Мелниченко за номер 1 в листата на съветските милиардери с активи от 25,2 милиарда $. Той е руснак, роден в Беларус, а майка му е украинка, оповестява " Сега ".

Материалите по делото са в Свердловския областен съд на Красноярск. Предварителното правосъдно съвещание по желае е планувано за 7 септември.

Освен Мелниченко, в делото са включени Хакаската сервизна и ремонтна компания (ХСРК) и Кузбаското акционерно сдружение за енергетика и електрификация (Кузбасенерго). Главната прокуратура желае също по този начин да притегли в процеса като трета страна " Сибирска енергийна компания " АД.

Претенциите на Главната прокуратура са свързани с енергийните активи, които съгласно организацията са били закупени от структурите на някогашния министър на откритото ръководство Михаил Абизов. Представителят на Мелниченко удостовери пред " Ведомости ", че искът е получен и " юристите работят с него ".

Според телеграмния канал " Съвет без пазар " искът се отнася до възобновяване от Мелниченко в интерес на страната на акциите на компанията " Сибеко ", добити през 2018 година за 32,51 милиарда рубли посредством следените от милиардера " Кузбасенерго " и КСРК.

Генералната прокуратура изясни настояването си с това, че при надзора на следствието на делото против Михаил Абизов е получила информация " за нарушение от жителя Мелниченко и следени от него юридически лица на антикорупционното законодателство в хода на покупко-продажбите по придобиване на акциите на " Сибеко ".

РБК отбелязва, че искът против Андрей Мелниченко е четвъртото искане на прокуратурата за лишаване на частни активи в интерес на страната единствено за лятото на 2023 година

През юли организацията изиска да бъдат отнети в интерес на страната рибният холдинг " Тефида " и пристанището в Перм. В началото на август Главната прокуратура подаде иск по отношение на " противозаконната приватизация " през 90-те години на предишния век на Metafrax Chemicals, един от най-големите производители на метанол и формалин в Русия. Друг иск е подаден против фирмите " СибМир " и " ИсНов ", от които е решено да се изземе Ростовският оптико-механичен цех. В него се създават устройства за на ден и нощно виждане за системите за ръководство на огъня на бронирана военна техника, в това число танкове Армата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР