България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в

...
България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в
Коментари Харесай

България на 59-то място в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на словото

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната ранглиста за свободата на медиите на  (RSF) за 2024 година

Страната ни доста усъвършенства позицията в световния рейтинг, който включва 180 страни.

Тя обаче остава на дъното в границите на Европейски Съюз, където се е изкачила едвам с едно място до 23-то, като след нея се подреждат Унгария, Кипър, Малта и Гърция.

Международната организация изяснява подобрението на медийната среда у нас най-много с обстоятелството, че страната ни е имала кабинет, който е показал предпочитание да реализира промени в региона на свободата на пресата. Като позитивно се регистрира и бързата реакция на българските институции са реагирали на полицейското принуждение над публицисти. Същевременно обаче от организацията за отбрана на публицистите подлагат на критика ръководещите, че не са съумели да вкарат систематични ограничения, с цел да разрешат проблеми като да вземем за пример възходящия брой на делата плесници (SLAPP).

Трите страни, които бяха на дъното на миналогодишния показател - Виетнам, Китай и Северна Корея, отстъпват позициите си на три страни, чиито политически резултати внезапно са се намалили. Това са Афганистан (спад с 44 места в политическата класация), който преследва публицистите непрестанно, откогато талибаните откриха надзор над ръководството в страната; Сирия (спад с осем места в политическата класация); и Еритрея (спад с девет места в политическата класация), която в този момент е на последно място както в политическата, по този начин и в общата ранглиста.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР