Руската диаспора е на трето място в света, отстъпвайки само

...
Руската диаспора е на трето място в света, отстъпвайки само
Коментари Харесай

Защо руснаците емигрират в България

Руската диаспора е на трето място в света, отстъпвайки единствено на индийската и мексиканската - това сочат данни на Организация на обединените нации. В България точно съветските жители са най-голямата група чужденци в страната. Причините за това са разнообразни - стопански, фамилни, а и политически. Не на последно място е и привлекателността на българския паспорт, който дава право да се пътува без виза из съвсем целия свят. По данни на Евростат, при започване на 2019 година броят на живеещите в България руснаци е бил 24 300. А това е една четвърт от всички чужденци в страната. За 2020 към момента няма точни данни. Но някои индиректни индикатори загатват, че броят на руснаците в България евентуално се е нараснал. Така да вземем за пример през последните години броят на разрешителните за дълготрайно престояване в страната се е нараснал - от 33 524 през 2018 година до 45 236 през 2019 година. Освен това през 2020 година българската вицепрезидентка Илияна Йотова е издала укази за предоставяне на българско поданство на 485 жители на Русия. За съпоставяне: през 2019 година едвам 217 съветски жители са получили български паспорти, а през 2018 - единствено 176.

Как се остава в България?

В България десетки компании популяризират на съветски език своята услуга " подпомагане за приемане на право за престояване в България ". Всичко стартира с виза и кандидатстване за позволение за дълготрайно престояване, което се дава за период до 12 месеца. За него се кандидатства и заплаща всяка година, а за приемането му има разнообразни условия - да вземем за пример разкриване на компания или посланичество на компания в България и така нататък Посредниците могат да " заобиколят " част от условията, като впишат да вземем за пример лице в управата на към този момент записано посланичество. Покупката на парцел също се преглежда като причина за предоставяне на позволение за дълго престояване, само че единствено при инвестиция за над 600 000 лева След пет години се взима дълготрайно или непрекъснато местопребиваване, а след още една може да се кандидатства и за поданство.

Според българския дипломат в Москва, преди две години близо 300 000 руснаци са имали парцел в България, което автоматизирано дава право на виза за престояване по дни 90 годишно. Кризата в Русия и пандемията от ковид евентуално са предиздвикали някои руснаци да продадат закупени от тях капиталови и ваканционни парцели в България. Няма обаче точни данни за броя на съветските жители, които са се решили на сходна стъпка.

" Дойдох в България по обич "

" Руснаците харесват България, тъй като тук се усещат в сигурност, удобно и уютно " споделя Варя Давидова, която живее в страната от близо 15 години. От 7 години тя поддържа блог на съветски език за живота в България. " Мисля, че българите и руснаците имат общ опит от социализма и това ни сближава ментално, макар че сме доста разнообразни и социализмът ни също е бил друг ", сподели Давидова в преписка с Дойче Веле. Според нея " възприятието за комизъм, самоиронията и сарказмът ни също са близки ", изключително при възрастните, които са живели при предходния режим или имат опит от родителите си. " Освен това руснаците в историята на България са били доста и някои от тях са оставили своята диря в културата и науката. Постоянно се сблъсквам с това. Имаме и общи културни и религиозни обичаи - въпреки че въпреки всичко се разграничават. Но тъкмо с разликите е по-интересно ", споделя Варя Давидова и прибавя: " Останалите плюсове на България са известни: красива страна с прекрасен климат и положителни хора ". Самата тя е пристигнала в България по фамилни аргументи. " Последвах мъжа ми, който работеше тук. Това беше обич. Първо към мъжа ми, след това и към България ", споделя Давидова.

Първият политически преселник

Случаят на Евгений Чупов е по-различен или както споделя той самият - ексцентричен. Той е един от доста дребното съветски жители, получили политическо леговище в България. " Когато взехме решение да заживеем в България, към този миг не бяхме мислили за емиграция. Но разбрахме, че прибирането ни в Русия е рисково и единствената страна, в която бихме могли да желаяме леговище, се оказа България, тъй като имахме визи за България и не можехме да пътуваме в други страни ", описа той пред Дойче Веле. Евгений и фамилията му идват в България на 30 май 2019 - на отмора, планувана от дълго време. През същата година в Москва се организират избори за локалния парламент. Гражданското придвижване на Чупов поддържа претендента за народен представител Иван Жданов, който е шеф и основен правист на Фонда за битка с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. Само два дни пред полета за България Чупов е арестуван от полицията и прекарва 12 часа в ареста в Москва. на 22 май също е бил арестуван, само че за по-кратко.

" В България ни харесва. Имаме другари. "

През лятото на 2019 година, към този момент в България, фамилията взема решение да изиска леговище. През август идват в София от Варна и подават заявление за политическо леговище в Държавната организация за бежанците. През 2020 получават отвод. Адвокатът им от " Глас в България " апелира пред Административния съд. Същевременно Чупов се обръща към съветски публицисти, което дава резултата: след първата обява в Радио Свобода казусът придобива гласност и в българските медии. От ДАБ отдръпват решението си и на 5 януари 2021 членовете на фамилията получава статут на бежанци. От всички правозащитни организации фамилията чува, че България не дава политическо леговище на съветски жители, тъй като не желае да си скапва връзките с съветския президент Владимир Путин. Днес семейство Чупови се усеща добре в България. " На нас тук ни харесва. Имаме другари ", сподели Евгений. Той и брачната половинка му считат да продължат да работят като преподаватели, откакто получат документите си, а децата им да учат в България. Някой ден желаят да вземат и българско поданство.

Автор: Георги А. Ангелов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР