Руската държавна корпорация „Росатом“ постигна споразумение за сътрудничество с Framatome

...
Руската държавна корпорация „Росатом“ постигна споразумение за сътрудничество с Framatome
Коментари Харесай

Росатом, Дженеръл електрик и Фраматом ще си партнират за АЕЦ Белене

Руската държавна корпорация „ Росатом “ реализира съглашение за съдействие с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в границите на процедурата за избор на стратегически вложител за плана АЕЦ „ Белене “ в България.

Меморандумите бяха подписани от Кирил Комаров, първи заместител общоприет шеф и шеф на Блока за развиване и интернационален бизнес на „ Росатом “, Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по районните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

Съобщението бе оповестено и на фейсбук страницата на премиера Бойко Борисов.

В сходство със споразуменията, фирмите ще обединят напъните си за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за построяването на АЕЦ „ Белене “. В рамките на постигнатите съглашения, при изискване че съветската държавна корпорация „ Росатом “ бъде определена за стратегически вложител в плана въз основа на резултатите от състезанието, General Electric ще се смята за сътрудник с турбогенераторната апаратура, основана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за сътрудник с оборудването за Автоматизираните системи за ръководство на софтуерните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

Поне на този стадий централата ще се строи без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени на тока, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като условие към държавното управление при "размразяването " на градежа от Народното събрание.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че процедурата, обвързвана с избора на стратегически вложител за АЕЦ "Белене " в никакъв случай не е била спирана. По думите й е имало известно закъснение на физическия достъп на представителите на участващите компании поради пандемичната конюнктура, само че и 5-те са удостоверили, че ще вземат участие.

"Към сегашния миг сме на стадий подписване на съглашение за конфиденциалност - наложително изискване, с цел да може фирмите да получат осведомителния меморандум, който съдържа базовата информация за плана, както и за пазара в района, правната уредба в страната, както и европейските условия в региона на нуклеарната сила. Меморандумът към този момент е показан на фирмите ", изясни Петкова.

Следващата значима стъпка е участниците в процедурата да имат достъп до осведомителната зала за плана. Там се съдържа цялата информация, която ще им е нужна, с цел да приготвят своята обвързваща оферта.

„ Подписаните меморандуми свидетелстват за непрекъснато високото равнище на доверие сред нашите компании. Уверени сме, че интернационалното съдействие на водачите в атомната промишленост ще помогне за основаване на оптимални финансови и механически условия за реализирането на плана АЕЦ „ Белене “, сподели Кирил Комаров.

По-рано „ Росатом “, Framatome SAS и General Electric влязоха в късия лист от пет претендента за реализирането на плана АЕЦ „ Белене “, дружно с Китайската национална нуклеарна корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

„ Росатом “ към този момент сполучливо си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по интернационалните планове като АЕЦ „ Пакш “-2 в Унгария и АЕЦ „ Ханхикиви “-1 във Финландия. С компанията General Electric съдействието се реализира в границите на плановете АЕЦ „ Аккую “ в Турция и АЕЦ „ Дабаа “ в Египет, в които взаимно дружество на GE и „ Росатом “ е снабдител на оборудването за турбинния остров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР