Руската армия нанесе вчера нови масирани удари по енергийната инфраструктура

...
Руската армия нанесе вчера нови масирани удари по енергийната инфраструктура
Коментари Харесай

Ядрен чадър и ядрени бомбардировачи

Руската войска нанесе през вчерашния ден нови масирани удари по енергийната инфраструктура на Украйна, като в същото време призна, че войските ѝ са изправени пред " напрегната " обстановка на терен, изключително в Херсон. Украйна заяви, че една трета от електроцентралите ѝ са разрушени и предизвести за идни разстройства в електроснабдяването. В същото време съществено се обтегнаха и връзките сред Киев и Техеран на фона на поредицата от съветски офанзиви с дронове, които Киев твърди, че са създадени в Иран, написа Българска телеграфна агенция.

Русия призна, че изпитва проблеми на фронта

Новият командващ съветските сили в Украйна Сергей Суровикин призна през вчерашния ден, че обстановката на бойното поле в Украйна е " напрегната ". " Като цяло ситуацията в зоната на осъществяване на специфичната военна интервенция може да бъде избрана като напрегната ", сподели той в изявление за държавната телевизия " Росия 24 ". " Противникът не се отхвърля от опитите си да нападна позициите на съветските войски ", съобщи Суровикин.

Положението е " доста мъчно ", изключително в Херсон, столицата на едноименната област в Южна Украйна, окупирана от Русия от пролетта и анексирана през септември. Причината по думите му са украинските удари, ориентирани против " обществената, икономическата и промишлената инфраструктура " на града. Сред развалените от ударите обекти са язовирната стена на електроцентралата " Каховка " и Антоновският мост, свързващ северния и южния бряг на река Днепър. Обстрелът прекъсва доставките на електричество, вода и храна в Херсон, съобщи военачалник Суровикин и добави, че това е " директна опасност за живота на жителите ".

Една трета от електроцентралите в Украйна са унищожени

Руските офанзиви през последната седмица са унищожили близо една трета от електроцентралите в Украйна и са довели до съществени спирания на електроснабдяването преди наближаващата зима, съобщи в " Туитър " украинският президент Володомир Зеленски. Ситуацията в Украйна е сериозна след съветските удари от последните дни и спиранията на тока преди наближаващата зима, сподели заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко. " Положението сега е сериозно в цялата страна, защото нашите области са подвластни една от друга ", съобщи Тимошенко. Той предизвести, че цяла Украйна би трябвало да се приготви за възможни спирания на тока, водата и отоплението.

Ядрен чадър и нуклеарни бомбардировачи

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков загатна през вчерашния ден, че четирите украински области, които Русия анексира след непризнати от Украйна и Запада референдуми, са под отбраната на нейния нуклеарен боеприпас. Това изказване бе направено в миг на нараснало напрежение и на фона на предстоящото осъществяване на учения за инспекция на бойната подготвеност на нуклеарните сили от страна както на НАТО, по този начин и от Русия, означи Ройтерс.

Запитан от кореспонденти дали въпросните райони са под отбраната на нуклеарния чадър на Москва, Песков отговори: " Всички тези територии са неотменими елементи от Руската федерация и те са добре предпазени. Тяхната сигурност се обезпечава на същото равнище, както (това се прави) за останалата част от територията на Русия. " Миналия месец Путин предизвести, че Москва е подготвена да използва нуклеарни оръжия, в случай че това е належащо за отбраната на " териториалната целокупност " на Русия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели на 6 октомври, че тази опасност е доближила света " до Армагедон " повече от когато и да било след Карибската рецесия от 1962 година, когато мнозина са се страхували, че може би следва експлоадирането на нуклеарна война. Руското министерство на защитата сподели, че два негови стратегически бомбардировача Ту-95МС са направили 12-часов полет над Тихия океан, Берингово и Охотско море. Руското министерство сподели, че задачата на бомбардировачите е била изпълнена по авансово направен график " над неутрални води " и в сходство с разпоредбите за интернационално въздухоплаване.

Ирански дронове

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба съобщи, че ще предложи на президента Володимир Зеленски публично да скъса дипломатическите връзки с Техеран на фона на поредицата от съветски офанзиви с дронове, които Киев твърди, че са създадени в Иран. Русия изпрати по цели в Украйна десетки дронове камикадзе, които поразиха енергийна инфраструктура и предизвикаха гибелта на четирима души в столицата Киев. Украйна твърди, че офанзивите са били осъществени с иранските дронове " Шахед-136 ", макар че Техеран отхвърля да е доставял безпилотни летателни апарати на Русия.

Попитан дали Русия прибягва до ирански безпилотни апарати във военната си акция в Украйна, Песков отговори, че не разполага с такава информация. " Използва се съветско съоръжение с съветска номенклатура ", сподели той и добави, че " всички спомагателни въпроси би трябвало да бъдат ориентирани към министерството на защитата ". Държавният департамент на Съединени американски щати сподели, че по негова оценка при нападенията в Киев са били употребявани ирански дронове. Белият дом упрекна Иран в неистина поради изказванията му, че Русия не използва ирански безпилотни летателни апарати в Украйна. Лидери от цяла Европа обявиха, че потреблението на ирански дронове би означавало сериозна ескалация на спора и би трябвало да провокира нови наказания против Техеран.

НАТО ще достави системи за противовъздушна защита на Украйна в околните дни, с цел да помогне на страната да се отбрани от безпилотните летателни апарати, съобщи през вчерашния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. В изявление на конференция по сигурността в Берлин Столтенберг сподели, че в отговор на офанзивите съдружниците ще усилят доставките на системи за противовъздушна защита. " Най-важното, което можем да създадем, е да доставим това, което съдружниците са дали обещание, да се активизираме и да доставим още повече системи за противовъздушна защита " добави той. " В околните дни НАТО ще достави системи за битка с дронове, които да противодействат на съответната опасност от дронове, в това число ирански ", сподели още Столтенберг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР