Русия ще възстанови практиката от съветската епоха на безмитни магазини

...
Русия ще възстанови практиката от съветската епоха на безмитни магазини
Коментари Харесай

Назад към СССР: Русия връща duty-free магазините за дипломати


Русия ще възвърне практиката от руската ера на безмитни магазини за задгранични дипломати, където те ще могат да си купуват артикули и артикули, които към този момент не се внасят в страната поради западните наказания. Това излиза наяве от държавна заповед от предходната седмица, заяви " Москоу таймс ".

Магазините ще бъдат открити в столицата Москва и в Санкт Петербург след 27 август, когато заповедта влезе в действие.

" Идеята да се отворят специфични магазини за дипломати не е нова ", разяснява Владимир Джабаров, първи зам.-председател на комисията по външни работи към Съвета на федерацията.

" Още по руско време мои другари работеха в чужбина и тук имаше магазини за дипломати, които продаваха с известно понижение. Това позволяваше на дипломатите свободно да купуват артикули, които не могат да се внасят или купуват в приемащата страна ", спомня си той.

Магазините за дипломати се връщат към комерсиалната верига " Берьозка ", която продаваше създадени в чужбина домашен уреди, дрехи и даже редки хранителни артикули на задгранични дипломати и жители, които работеха в Съветска Русия.

Съвременният еквивалент на " Берьозка " ще бъде отворен извънредно за чужденци, които могат да потвърдят своя дипломатически статус или принадлежност към интернационална организация.

Сред стоките, които се чака да се появят на щандовете на магазините единствено за дипломати, са алкохол, тютюневи произведения, парфюми и първокласни артикули, сладкиши, смарт телефони и първокласни часовници. Те ще могат да се закупуват единствено с рубли, долари или евро.

Магазините ще бъдат ръководени от съветска компания в съдействие с Министерството на външните работи, което съгласно държавната заповед ще има право постоянно да получава информация за всички клиенти и техните покупки.

Безмитните магазини, които ще бъдат оазис на задгранични артикули – доста от които към този момент са едва налични в Русия – се чака да се трансфорат в спомагателен източник за задгранична валута за съветската стопанска система, прецизира Джабаров.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР