Русия се вижда като лидер в създаването на електрически самолети(снимка:

...
Русия се вижда като лидер в създаването на електрически самолети(снимка:
Коментари Харесай

Русия тества самолетен двигател на база свръхпроводници


Русия се вижда като водач в основаването на електрически самолети
(снимка: Фонд за напреднали изследвания)

Специалисти от Сибирския научноизследователски институт. С. A. Чаплигин пристъпиха към наземни тествания на хибриден самолетен мотор със свръхпроводников (HTSC) електродвигател с мощ 500 kW. Машината е основана на „ летяща лаборатория въз основата на самолета Як-40 ”.

„ В хода на тестванията беше доказана коректността на избраните… съставни елементи и бе регистрирана вярната взаимна работа на въздухоплавателното съоръжение и HTSC електродвигателя. Изследвани са изискванията на електромагнитна съгласуемост на бордовото и HTSC оборудването, главните режими на работа на електродвигателя и неговите системи: изстудяване, пускане, прекъсване, работа под товар ”, отбелязва Фондът за напреднали проучвания.

Разработчиците на новаторския самолетен мотор чакат, че високотемпературните свръхпроводници под формата на лента ще удвоят плътността на мощността на електрическите машини, като в същото време понижат разхода на гориво в хибридните задвижващи системи.
още по тематиката
„ Основното национално достижение в региона на енергийното задвижване е основаването на единна система за енергийно зареждане и електрическо задвижване, употребяваща технологии за свръхпроводимост, каквито не се създават от задграничните съперници нито серийно, нито на равнище демонстратор ”, разясниха съветските анализатори.

Според тях, напредъкът по плана прави Русия водач в основаването на електрически самолети, изпреварвайки с 3 до 5 години съперниците, заяви.

Хибридният мотор се основава на съществуващия турбодвигател TV2-117, за който са създадени 400 кВт генератор, батерия и система за ръководство в съдействие с Държавния авиационен университет в Уфа. Всички детайли към този момент са минали стендови проби както поотделно, по този начин и дружно като част от цялостната електрическа система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР