Русия разработва невидим стратегически бомбардировач от ново поколение, който трябва

...
Русия разработва невидим стратегически бомбардировач от ново поколение, който трябва
Коментари Харесай

Русия разработва невидим супер бомбардировач

Русия създава незабележим стратегически бомбардировач от ново потомство, който би трябвало да бъде най-модерният в света. Стелтът ПАК ДА (Перспективный Авиационный Комплекс Дальней Авиации) би трябвало да стартира да се създава серийно от 2027 година Предварителните тествания са планувани за април 2023 година, а държавните - за февруари 2027 година, написа в контракта на конструкторското бюро " Туполев ", с който разполага съветският в. " Известия ".

ПАК ДА ще бъде издигнат по технологията " стелт ", което значи, че ще е на практика незабележим за противниковите радари. Бомбардировачът ще бъде въоръжен с хиперзвукови ракети, които ще могат да поразяват значими обекти на хиляди километри, оставайки неуязвими за вражеските изтребители.



По контракт е планувано да бъдат пуснати три образеца на новия военен аероплан, като предварителните тествания на прототипите да стартират през април 2023 година и да завършат през есента на 2025 година След това ще стартира стадият на държавните проби.

Екипажът на новия стелт ще бъде от четирима души, също както е на стратегическия ракетоносец Ту-160. За оборудването на първите три прототипа на ПАК ДА ще бъдат създадени 12 катапултни кресла, като единствено тяхното основаване и подготовка за серийно произвеждане ще коства 500 млн. рубли (7.34 млн. евро).



" Предварително машината се тества при главните режими на работа - споделя заслужилият летец-изпитател и воин на Русия Игор Маликов. - Обикновено са нужни 50-100 полета и година и половина работа. В този развой се разпознават минусите и се отстраняват. След това самолетът се предава за държавни тествания, на които към този момент се ревизира безусловно всичко. Машините се тестват при разнообразни температури, височини и скорости. Новият модел първо се подвига във въздуха при заводските проби и по предписание се вършат няколко полета. Те са съвсем прости: политане, 1-2 кръга и кацане. На този стадий е значимо да се убедим, че самолетът се държи във въздуха. Тези тествания може да продължат от два месеца до половин година. "

През 2017 година тогавашният зам.министър на защитата на Русия Юрий Борисов съобщи, че летателните проби на първите прототипи на самолетите от ново потомство може да започнат през 2025 година, а производството ще стартира през 2028-29 година Всъщност през 2017-а се появи пълноразмерен макет и дигитален модел на машината, а другояче още от 2009 година " Туполев " извършва контракт по ескизното му планиране.

По решение на военните ПАК ДА ще бъде дозвуков, само че пък слабозабележим, изпълнен по схемата " летящо крило ". Самолетът ще има увеличена, спрямо Ту-160, дълготрайност на полета без дозареждане, а също по този начин ще може да носи по-голям военен товар. В допълнение към стандартните и атомни муниции, се възнамерява ПАК ДА да бъде екипиран и с хиперзвукови оръжия и ракети " въздух-въздух " за самоотбрана. 



В края на декември актуалният зам.министър на защитата Алексей Криворучко съобщи, че предприятията от Военно-промишления комплекс към този момент са почнали да създават детайли за ПАК ДА, които ще бъдат употребявани при сглобяване на тестови мостри на модела.

Какво е известно за основните системи на новия стелт-бомбардировач? Според документите на уеб страницата на публичните поръчки, през 2020 година се възнамерява да стартират тествания на мотора му в летящата лаборатория Ил-76. Този мотор би трябвало да е с двигателна сила 23 тон-сила (23 000 кг-сила или 225 554 Нютона) и да осигурява на " летящото крило " дълготрайност на полета не по-малко от 30 часа, което е доста значимо за бомбардировач с далечно деяние, плануван като подмяна по едно и също време на Ту-160 и Ту-95МС. 

Според вицепрецидента на Академията за геополитически проблеми Владимир Анохин, ПАК ДА е нов стадий в развиването на конструкторската мисъл. И в продължение на доста години новата платформа може да се развива и усъвършенства. В момента авиацията за далечни полети е в стадий на рационализация - към този момент стартира строителство на новия стратегически Ту-160М, обновяват се Ту-95СМ и Ту-22М3, като ще получът възможност да употребяват най-новите високоточни ракети.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР