Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което застрашава и

...
Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което застрашава и
Коментари Харесай

Украинското разузнаване: Русия разполага 20 000 мобилизирани в Беларус

Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което заплашва и Украйна, и суверенитета на самата беларуска страна. Това заяви в телевизионно предаване Андрий Юсов от пресслужбата на украинското военно разузнаване ГУР, съобщи УНИАН.

" Задачата, която си слага режимът на Путин, е да въвлече пълноценно Беларус непосредствено в боевете против Украйна. (Беларуският президент Александър) Лукашенко към този момент се противи. Но виждаме, че натискът се ускорява ", разяснява представителят.

И опасността не е единствено за Украйна. Така се усилва окупационнният корпус на територията на една самостоятелна страна. Това е напън и върху самия Лукашенко - това е щик, който може да бъде " за " или " срещу " него. Това, естествено, е сериозна мощ, изясни Юсов.

Разузнаването акцентира, че Украйна научава авансово за сходни дейности и планове на Беларус.
" Днес можем да установяваме, че Лукашенко не счита към този момент да въвлича армията си в пълномащабна интервенция ", добави представителят на ГУР.

Беларуският деспот Лукашенко, предан към нападателната политика на своя единствен съдружник Владимир Путин, още от първите дни на съветското пълномащабно настъпление в Украйна даде на Кремъл опцията да употребява военните бази на Минск. Именно от беларуска територия танковете на Русия пробиха границата с Украйна. От Беларус се водят ракетни обстрели на украински градове. Редовната беларуска войска сега не взе участие директно в нашествието в Украйна, само че съгласно някои специалисти това е въпрос на време. Москва продължава да вербува за войната обособени беларуски " доброволци ", припомня УНИАН.

Бежанците от Украйна със статут на краткотрайно предпазени в Европа към този момент са съвсем 4,2 милиона. Това заяви на уеб страницата си Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Към 30 септември броят на записаните по този ред бежанци е достигнал 4 183 000 души. Най-голям приръст на признатите бежанци от Украйна през последния месец демонстрират:

- Полша (почти 56 000);
- Германия (към 39 000);
- Чехия (около 15 000);
- Англия и Румъния (близо 11 000);
- Нидерландия (близо 11 000 за два месеца).

По данни на Организация на обединените нации най-вече бежанци със статут на краткотрайно предпазени има в Полша - 1 409 000 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР