Русия планира да прекрати участието си в международния договор „Открито

...
Русия планира да прекрати участието си в международния договор „Открито
Коментари Харесай

Русия прекратява участието си в „Открито небе“

Русия възнамерява да приключи присъединяване си в интернационалния контракт „ Открито небе “ в края на май. Това оповестиха от съветското министерство на външните работи, съобщи БНР.

От външнополитическото ведомство акцентират, че договорът се разпада и че разискването на съхраняването му ще стане допустимо тогава, когато Съединените щати ясно и недвусмислено оповестят решението си да се върнат към съглашението. Позицията на Москва беше огласена от ръководителя на съветската делегация на договарянията във Виена по въпросите на сигурността и контрола на оръжията Константин Гаврилов.

По думите му, в случай че статуквото се резервира, в околните дни държавното управление ще показа на президента законопроект за денонсирането на контракта. Вашингтон разгласи отдръпването си от интернационалното съглашение на 22 ноември предходната година. На 15 януари съветската страна също заяви, че се готви да приключи присъединяване си в „ Открито небе “. Договорът дава право на страните по него да правят взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп повече от 30 страни, измежду които и България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР