Русия отрече да евакуира дипломати от Украйна, съобщава Спутник. Говорителят на

...
Русия отрече да евакуира дипломати от Украйна, съобщава Спутник.
Говорителят на
Коментари Харесай

Русия отрече да евакуира дипломати от Украйна

Русия отхвърли да изтегля дипломати от Украйна, оповестява " Спутник ".

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова увери, че съветското посолство в Киев работи както нормално. Изявлението ѝ е в отговор на обява на в. " Ню Йорк Таймс " за това, че Москва е почнала да изтегля фамилиите на личния състав от дипломатическите си задачи в Украйна.

Американските публицисти са изгубили навика да ревизират информацията, която разгласяват, заяде се Захарова.

Припомняме, " Ню Йорк Таймс " се базира на данни на върховен украински чиновник, който твърди, че на 5 януари 18 души, най-вече членове на фамилиите на съветски дипломати, са напуснали Украйна, а през идващите няколко дни още към 30 души са напуснали посолството в Киев и консулството в Лвов, Западна Украйна. Дипломати от още две съветски консулства пък получили инструкции да се приготвят за овакантяване на страната.

От своя страна украинското външно министерство заяви, че не е получавало никаква информация от страна на Русия за евакуиране на чиновници от дипломатическите ѝ задачи. Киев на собствен ред също не възнамерява евакуация на украински дипломати от Русия.

Струпване на съветски войски наоколо до украинската граница породиха съмнения у Запада, че Москва възнамерява нахлуване против Украйна. Въпреки че Москва отхвърля да има подобен проект, тя се възползва от обстановката, с цел да сложи настояванията си за гаранции в областта на сигурността от страна на Запада, които включват преустановяване на възможното разширение на НАТО на изток и налагането на публично несъгласие върху опцията Украйна да се причисли към Алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР