Русия най-после излезе с позиция за скандалния документален филм, който

...
Русия най-после излезе с позиция за скандалния документален филм, който
Коментари Харесай

Скандалът с филма за кирилицата! Уклончива позиция на Русия

Русия най-сетне излезе с позиция за скандалния документален филм, който за следващ път погази историята с изказванието, че кирилицата е основана в Македония и безусловно заличи България от лицето на света.

" Една религия, един език ", който е основан с поддръжката на съветското посолство в Скопие, дефинира Македония като " татковина на кирилицата ". Сценарист и режисъор на лентата е Елена Мироненко. В него се " разказва основаването на писмеността и разпространяването на църковнославянските книги ", само че изцяло се пренебрегва историческата роля на българската страна. Подробно се разказва пътя на кирилицата през Русия, Украйна, Македония, Сърбия и Черна гора, а България изобщо не се загатва.

Лентата с съображение провокира лавина от отвращение у нас. В резултат съветското посолство разгласява късото известие, в което отхвърля това да е публична позиция на съветската историография. В същото време обаче не се разграничава от поддръжката на съветското посолство в районен съд Македония за кино лентата.

" Във връзка с изявленията в българските медии по отношение на кино лентата на Елена Мироненко „ Една религия, един език “ за разпространяването на християнството измежду славяните бихме желали да изясним следното. Филмовата лента е отражението на авторската позиция, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не подхожда на позицията на формалната съветска историография, а също по този начин и на подходи на Посолството на Русия в България. Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се резервира жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата самодейност, неподкрепена от историческа експертиза, за жалост, не постоянно води до реализиране на замислената положителна цел ", се споделя в позицията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР