Русия много лесно може да заобиколи финансовите санкции, наложени на

...
Русия много лесно може да заобиколи финансовите санкции, наложени на
Коментари Харесай

Избягването на финансовите санкции на Запада е по-лесно от всякога

Русия доста елементарно може да заобиколи финансовите наказания, наложени на режима на Владимир Путин от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия и Япония, оповестяват Си Ен Ен и Блумбърг.

Според специалисти финансовите наказания на Запада стават все по-лесни за отбягване, частично с помощта на повишаването на приемането на криптовалута в Русия, съобщи Си Ен Ен.

Санкциите на Съединени американски щати и Европейски Съюз разчитат в огромна степен на банките за използване на разпоредбите. Ако глобен бизнес или физическо лице желае да извърши трансакция, деноминирана в обичайни валути, като долари или евро, отговорността на банката е да маркира и блокира тези преводи.

Но цифровите валути работят отвън сферата на общоприетото световно банкиране, като преводите се записват в обществена счетоводна система, известна като блокчейн.

За разлика от обичайните валути, които би трябвало да минават през трета страна - финансова институция, която има опция да наблюдава придвижването на финансовите потоци, да ги замразява или блокира, криптовалутите могат евентуално да бъдат изпращани от едно лице непосредствено на друго, без значение от всевъзможни държавни наказания или други ограничавания.

" Ако руснаците решат — а те към този момент го вършат, сигурен съм — да избегнат потреблението на друга валута, с изключение на криптовалута, те могат дейно да избегнат съвсем всички наказания ", сподели Рос Делстън, специалист по битката с прането на пари.

Министерството на финансите на Съединени американски щати е наясно с този проблем. В отчет от октомври чиновниците предизвестиха, че

цифровите валути " евентуално понижават ефикасността на американските наказания ", като разрешават на " неприятните играчи " да държат и трансферират средства отвън обичайна финансова система.

Източна Европа има едно от най-високите равнища на криптотрансакции, свързани с незаконна активност, съгласно проучване на Chainalysis. Уебсайтовете, употребявани за противозаконни покупко-продажби, известни като черни пазари, донесоха рекордните 1.7 милиарда $ криптовалута през 2020 година, множеството от които в биткойн, показва Си Ен Ен.

Според информацията съвсем целият растеж на този черен пазар тази година се свързва с рускоезичната мрежа Hydra. Hydra към този момент е най-големият черен онлайн пазар в света и генерира 75% от приходите в международен мащаб през 2020 година, написа Chainalysis в отчет по-рано този месец.

Разбира се, избягването на глобите има своите ограничавания. " Дали експортьор на храни някъде по света ще одобри криптовалута, която се колебае всеки ден – всеки миг от всеки ден – или ще желаят международната аварийна валута, щатски долари ", пита Делстън.

Допълнително затруднение е, че търговията с нефт, която съставлява голяма част от съветската стопанска система, е деноминирана в щатски долари.

За да употребявате криптовалута, с цел да купите каквото и да било, би трябвало да имате отклоняване към държавно издадена валута като $, споделя Делстън.

" Това не е изцяло решение за съветските олигарси ", споделя той, тъй като биткойнът и другите криптовалути могат да бъдат проследени в блокчейна. По-трудно е, въпреки и не невероятно, да се изперет тези средства заради блокчейна.

Има и други способи, по които Русия би могла, най-малко на доктрина, да смекчи резултата от глобите, като вземе образец от Иран. Подобно на Русия, Иран е страна експортьор на нефт и е под съвсем цялостно икономическо ембарго на Съединени американски щати от десетилетия, в това число възбрана за всевъзможен импорт и наказания против иранските финансови институции.

Но Иран е измислил по какъв начин да избегне част от глобите, като се обърне към " копаене на биткойн ", съгласно отчет на аналитичната компания Elliptic.

Доколкото Иран има остатък от сила, която не може да изнася, страната употребява електричеството за зареждане на " биткойн фермите ", които употребяват големи количества ток, само че възнаграждават " миньорите " с положителни доходи в биткойн.

ТЕМА преди 15 минути 399 преди 44 минути 615 преди 47 минути 977
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР