Русия използва Запорожката АЕЦ - най-голямото ядрено съоръжение в Европа,

...
Русия използва Запорожката АЕЦ - най-голямото ядрено съоръжение в Европа,
Коментари Харесай

Русия използва Запорожката АЕЦ за оръжейна база, твърди Украйна

Русия употребява Запорожката АЕЦ - най-голямото нуклеарно оборудване в Европа, за предпазване на ракетни системи и с цел да обстрелва близките региони в Украйна. Това съобщи Педро Котин, чиновник на на украинската нуклеарна организация " Енергоатом ", пред " Стрейт Таймс ".

" Те (руските сили - б.р.) управляват физически периметъра. Тежката техника на окупаторите и камионите с оръжие и експлозиви остават на територията на Запорожката атомна електроцентрала. Натискът върху окупаторите да изоставен територията на централата е непълен ", акцентира той.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата АЕЦ в Европа и създава 1/4 от цялата електрическа енергия в Украйна. Мощността ѝ е към 6000 мегавата и включва шест реактора. От 1996 година централата действа като обособена конструкция на украинската държавна компания за атомна сила " Енергоатом ".

През март 2022 година съветските въоръжени сили поеха контрола над електроцентралата, само че тя към момента се ръководи от украински личен състав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР