Русия и Китай стават все по-близки - онзи ден самолети

...
Русия и Китай стават все по-близки - онзи ден самолети
Коментари Харесай

Мечка и дракон: Ако армиите на Русия и Китай се обединят

Русия и Китай стават все по-близки - оня ден самолети от двете страни организираха взаимно наблюдаване за първи път в историята. Четири стратегически бомбардировача - два Ту-95МС и два Н-6К - минаха над Японското море и Източен Китай.

Малко преди този момент министър председателят Дмитрий Медведев разпореди организирането на диалози за военното съдействие сред двете страни. Западните медии към този момент предвиждат основаването на боен съюз на Пекин и Москва, кадърен да провокира НАТО. И макар че е рано да се приказва за подобен съюз, в своя публикация РИА Новости се пробва да оцени общата им бойна мощ.

Ядрени бойни глави - паритет

Хипотетично военният съюз сред Китай и Русия в действителност може да се трансформира в идеалната противотежест на НАТО. Двете страни, които заемат по-голямата част от Евразия, разполагат с големи естествени и човешки запаси. Общата мощ на въоръжените сили е повече от три милиона души. Това е единствено малко по-малко от тази на НАТО.

По броя на нуклеарните бойни глави има паритет. Лъвският дял от нуклеарните оръжия на ресурс на планетата принадлежи на Съединени американски щати и Русия. Китай неведнъж декларира, че има намерение да поддържа своя стратегически боеприпас на минимално задоволително равнище. Точният брой китайски бойни глави се пази в загадка, само че специалистите считат, че има най-малко 270 от тях.

Танкове и оръдия

По отношение на танковете - главната ударна мощ на сухопътните сили, Русия и Китай доста превъзхождат Северноатлантическия алианс. Като се вземе поради и бронираната военна техника, ситуирана в хранилища за предпазване, евентуалният руско-китайски съюз има цели 26 хиляди бойни машини против 15 хиляди на страните от НАТО. В същото време осем от 29-те страни на алианса въобще нямат свои бронетанкови подразделения.

" Боговете на войната " също са на страната на Русия и Китай. Двете страни разполагат с 28-30 хиляди разнообразни гаубици, оръдия, минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън. Със съществуващите запаси индикаторите са още по-сериозни: единствено в Русия има 22,5 хиляди артилерийски оръжия в хранилища за предпазване. НАТО обаче също е в положение да отговори - в армиите на страните от съюза има 25 хиляди оръдия.

НАТО превъзхожда по море и въздух

НАТО, несъмнено, превъзхожда Русия и Китай в морето - най-вече поради мощния Военноморски сили на Съединени американски щати. Корабите и подводниците във флотите на Алианса са повече от 2,2 хиляди, в това число помощни кораби и такива на бреговата защита. При ракетните крайцери и самолетоносачите НАТО има безусловно предимство. Във флота на Русия и Китай - малко над 900 военноморски съда. Най-големият подводен флот е на Съединени американски щати - 68 подводници, до момента в който Русия и Китай разполагат надлежно с 64 и 68 подводници.

И най-после, НАТО разполага с най-голямата въздушна армада в света. Военновъздушните сили на алианса разполагат с 20,5 хиляди самолета и хеликоптери (включително боен превоз, разузнаване, специфични машини за обучение).

Военновъздушни сили на Съединени американски щати разполагат с съвсем 14 хиляди самолета. Русия и Китай могат да вдигнат във въздуха към 6,5 хиляди самолета и хеликоптери.

Азиатски упоритости

Китайската войска има най-мощните сухопътни войски, наброяващи към 925 хиляди души. Китай разполага с огромен брой боеготовни дивизии и бригади,, окомплектовани с военновременен личен състав и техника, както и модерни средства за военни дейности. По-специално през 2017 година стартира всеобщото произвеждане на танкове VT-4, класирани от експерти като междинна технология сред танкове от трето и четвърто потомство (какъвто е да вземем за пример съветския Т-14 на платформата Armata).

Темпът на рационализация на Военноморски сили на Китай също изненадва специалистите. За няколко 10 години Пекин съумява съществено да подтиква програмата за създаване на надводни и подводни кораби от всички класове и рангове, в това число ескадрени миноносци и самолетоносачи. Най-голям интерес съставлява разширението на експедиционния капацитет. Особено внимание се обръща на построяването на кораби за превозване на огромни военни контингенти с техника и оръжие на дълги дистанции.

Русия и Китай могат съвършено да се допълват във военната сфера

Съюзът на тези две страни е в положение да се трансформира в нов център на силата в многополюсната система на бъдещето. Разбира се, през днешния ден не приказваме за подобен защитителен блок, само че курсът към доближаване към този момент е подхванат. И освен това напълно основателно.

Припомняме, през юни 2017 година министърът на защитата Сергей Шойгу се срещна с китайския си сътрудник Чанг Ванкуан в края на срещата на върха на ШОС в Астана и предложи да се подпише пътна карта на военното съдействие за 2017-2020 година. По това време съдействието в региона на защитата сред двете страни е на 12 години - за първи път Русия и Китай организираха двустранни учения през 2005 година в полуостров Шандонг на КНР и във Владивосток. В тях взеха присъединяване над 10 хиляди бойци и офицери. Маневрите станаха годишни. Днес Китай е постоянен участник в Международните армейски игри.

" Русия и Китай във военната сфера се сближават съществено ", съобщи за РИА Новости Александър Перенджиев, старши учител в Руския стопански университет " Плеханов " и член на Комитета на съветските офицери. Това се основава на мощно икономическо съдействие и световните планове, в които вземат участие и двете страни ".

Миналата година бойците на китайската войска се причислиха към съветските си приятели по оръжие при взаимните учения " Восток-2018 ". В допълнение, Китай беше първата непозната страна, получила съветските зенитно-ракетни системи С-400 " Tриумф " и многоцелеви изтребители Су-35. С убеденост може да се каже, че равнището на съдействие сред въоръжените сили на двете страни е в действителност невиждано за най-новата съветска история. /money.bg

Препечатваме публикацията от РИА Новости с незначителни съкращения и редакторска интервенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР