Русия е забранила преподаването на български език, затворени са неделни

...
Русия е забранила преподаването на български език, затворени са неделни
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ на 22 септември


Русия е забранила преподаването на български език, затворени са неделни учебни заведения и центрове в Запорожка област. Това удостовери по Нова телевизия проф. Владимир Милчев, декан на Историческия факултет в Запорожкия университет.

30 български села има в региона, имаме доста добра мрежа от неделни учебни заведения, които се подкрепят от българското министерство на образованието и локални меценати. Моите другари от тези села ми споделят, че е неразрешено да се преподава на български, описа деканът и посочи, че по-голяма част от жителите на тези села са ги напуснали.

Реална промяна в държавното обвиняване би направило Борисов и други хора от ГЕРБ негови клиенти. България би трябвало да реши каква да бъде - на Борисов или свободна от него. Това разяснява за " Твоят ден'' Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

Според него спецсъдилищата са били инструмент за принуда. " Трябва нов антикорупционен закон с проверяващи функционалности и опция да се апелират отводите на прокуратурата. Надявам се в първите дни след изборите да се образува работещ кабинет. Проблемът не е в личността на основния прокурор, а във фигурата и в това, че има прекалено много власт ", съобщи той.

Днес България чества своята самостоятелност. Но дали може да се чества, когато на няколкостотин километра отсам се води война? Това написа във Facebook профила си водачът на „ ИТН ”Слави Трифонов.

Той е безапелационен, че отвоюването на всяка една самостоятелност по света постоянно е била дело на смели и почтени мъже и дами. На луди глави, които не познават страха.

Президентът Румен Радев честити 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България с пост във Facebook.

„ Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка рекламация, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развиване, публичен живот и просвета могат да бъдат пленник на непозната воля “, написа президентът.

Актът на Независимостта е неминуем резултат на съзнанието за личното ни национално достолепие и дързостта на този образец ще продължи да въодушевява бъдещето ни, отбелязва той.

„ Големият урок от 1908 година е, че единственият законен изразител на националната воля може и би трябвало да бъде българската страна. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко потомство би трябвало да я отстоява против външни и вътрешни похищения, се споделя още в обявата на президента Румен Радев.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР