Австрия победи убедително Полша с 3:1 в решаващ мач и

...
Австрия победи убедително Полша с 3:1 в решаващ мач и
Коментари Харесай

Мощен австрийски Вундертим подчини Полша в мач за оцеляване

Австрия победи безапелационно Полша с 3:1 в решителен мач и за двата тима в група D, а с това си остави положителни шансове да търси място в елиминациите. Двубоят в Берлин пристигна след провали и за австрийци, и за поляци, на старта на Евро 2024.

В група, в която са тимове от калибъра на Франция и Нидерландия, ясно е, че първите две места наподобяват мъчно постижими.

Но австрийският Вундертим май не мисли тъкмо по този начин. Днес тимът сподели още веднъж характерностите, впечатлили всички анализатори в последните две години.

Преса и контрапреса, мощност и експанзия, търсене на офанзиви и голове, никакво изчакване и примиряване с равния резултат. С играчи, които надалеч не са най-ярките характерности, Австрия игра като еднакъв с Франция (0:1) и бе надвит с трагичен автогол, а през днешния ден сподели - няма нищо инцидентно в триумфите на този отбор, откогато го води един от " бащите " на модерния немски футбол Ралф Рангник.

Първите минути в Берлин бяха шокиращи за поляците, тотално надиграни, намачкани в тяхното поле и надиграни. И разумно - в 9-ата минута бранителят Гернот Траунер заби с глава топката в мрежата за 1:0.

Продължиха минути на доминация от тима в червени екипи, само че поляците последователно се стабилизираха в мача. За тях още веднъж запаса бе суперзвездата Роберт Левандовски, още невъзстановен от контузия. Но пък в стартовия състав видяхме Якуб Пьотровски от Лудогорец.

По своя си метод, " тайфа " изравни в 30-ата минута. Както и против Нидерландия (1:2), голът явно можеше да пристигна най-вероятно от статично състояние или центриране, при което мощните полски играчи да вземат високата топка и да основат безпорядък. Така и стана - а кълбото отиде в точния човек.

Кшищоф Пьонтек се възползва и довката във вратата - 1:1.

И двата тима знаеха, че ремито не е от никаква изгода. Затова и никой на терена не си намерения да играе за точката до края.

Австрия бе по-добрият тим и след почивката, само че голът не идваше. А в 60-ата минута на терена се появи и Левандовски, с което Полша ясно сподели, че потегля " ва банк " да печели трите точки.

Но в 66-ата минута австрийците " нарисуваха " гол, който приказва за класа. Топката пристигна отляво към Марко Арнаутович, а този футболен нюанс с голям разсъдък на терена пропусна триково и остави Кристоф Баумгартнер на позиция на дъгата на наказателното поле.

И той не сбърка - прецизен невисок удар в ъгъла и - 2:1.

Нататък конспирация нямаше, а австрийците тотално се разпростряха, като няколко пъти можеше да вкарат още един гол. И това стана в 78-ата минута, когато Марсел Забицер се откъсна самичък против вратаря Войчех Шчесни, мина го и бе съборен - дузпа.

Снимка: Getty Images

Арнаутович застана зад топката и не сбърка - водачът, капитан и амулет на тима се разплака, прочувствен сега.

Лаймер изпусна, Забицер изпусна... Вундертима се разигра до края и можеше да вкара още попадения. А това може да има значение в края на борбата в групата, тъй като не е изключено да има няколко отбора с еднакъв актив в борбата за най-хубав трети в групите.

Но... този австрийски тим може и да има други упоритости, чакайки мача с Нидерландия.

Полша съвсем несъмнено отпада, тъй като да победи Франция, освен това с разлика най-малко от 3 гола, с цел да има някаква допустима голова разлика плюс трите точки, наподобява заблуда. Нещо повече - при реми сред " петли " и " лалета " довечера (от 22:00 часа), поляците отпадат сигурно, тъй като няма по какъв начин да не са четвърти в групата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР