Русия е наредила на кореспондента на Българското национално радио в

...
Русия е наредила на кореспондента на Българското национално радио в
Коментари Харесай

Русия гони кореспондента на БНР в Москва

Русия е наредила на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските управляващи да изгонят от България кореспондента на вестник " Росийская газета " Александър Гацак, заяви националното радио.

В известие на уеб страницата на съветското външно министерство се споделя, че на Григоров е разпоредено да съобщи акредитационните си документи, като " огледална мярка " в отговор на " преследването " на Гацак от страна на ДАНС.

Мотивът за изгонването на Гацак беше обвързван с това, че той е правил " активност, представляваща опасност за националната сигурност на Република България ".

Няма никакви данни българският публицист да е махленски в каквато и да е незаконна активност в Русия - и все пак е изпъден.

" Ръководейки се от правилата на свободата на медиите и прагматичното съдействие, съветската страна ще бъде подготвена да прегледа опцията за обновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, в случай че държавното управление на България от своя страна вземе позитивно решение за акредитиране на журналиста на " Росийская газета в София " - допълват от съветското външно ведомство.

Ангел Григоров не е бил известен за решението на съветското Министертво на външните работи, предава БНР.

Преди 2 дни обаче той е бил извикан на диалог в министерството в Москва, часове след информацията, че кореспондентът на " Росийская газета " след заповедта на ръководителя на ДАНС.

На 1 ноември стана ясно, че Гацак е напуснал страната, а представителят на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова заплаши страната с " ответни ограничения ".

Заповедта за експулсирането му е издадена още на 20 септември. Паралелно с това се разви и абсурдът към изгонването на предстоятеля на Руската черква в София поради шпионаж. ДАНС не показват дали двата случая са свързани и в случай че да - по какъв начин.

На 29 септември Александър Гацак е свикан да получи заповедта за експулсирането в дирекция " Миграция ", а по-късно в ДАНС.

Вместо да се отзове на повикванията, той е решил да отиде в посолството на Елеонора Митрофанова, с цел да не бъде изпъден.

Наложило се е ДАНС да търси подпомагане от Министерството на външните работи на Мария Габриел, с цел да бъде експулсиран.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР