Русия е нанесла сериозни щети на украинските сили с наскоро

...
Русия е нанесла сериозни щети на украинските сили с наскоро
Коментари Харесай

Още една опасност за Украйна: Иранските дронове на Русия

Русия е нанесла съществени вреди на украинските сили с неотдавна въведените ирански дронове камикадзе. Това се в обява на в. " Уолстрийт джърнъл ", отдадена на първото огромно разполагане на непозната оръжейна система от страна на Москва от началото на войната.

През миналата седмица безпилотни самолети Shahed-136 с делта-крило, пребоядисани в съветски цветове и преименувани на Geranium 2, започнаха да се появяват над украинските бронирани и артилерийски позиции в североизточния регион на Харков, сподели полковник Родион Кулагин, командващ артилерията на 92-ра украинска механизирана бригада.

Само в оперативната зона на неговата бригада иранските дронове, които нормално летят по двойки и по-късно удрят задачите си, са унищожили две 152-милиметрови самоходни гаубици, две 122-милиметрови самоходни гаубици, както и две бронирани машини на пехотата, сподели той.

Досега иранските дронове, наподобява, са били ситуирани най-много в региона на Харков, където 92-ра взе участие в бързата контраатака против Русия и се оправи със стотици съветски танкове, артилерия и бронетранспортьори. Руснаците избрали дроновете, тъй като другаде към момента имат голяма артилерийска мощност, " а тук към този момент нямат ", счита Кулагин.

Независими специалисти, изследвали фрагменти с остатъци от дрон в Харковска област, считат, че това, наподобява, е Shahed-136 - финален модел на иранската промишленост. Според Скот Крино, създател и основен изпълнителен шеф на консултантската компания Red Six Solutions LLC, той може да даде на Русия " мощна противотежест " на високотехнологичните оръжия като реактивните системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS, дадени от Съединени американски щати на Украйна.

„ Включването на Shahed-136 във войната в Украйна безспорно трансформира оперативните проекти на Киев. Самият размер на бойното поле на Украйна затруднява отбраната против Shahed 136. ” Скот Крино, изпълнителен шеф на Red Six Solutions LLC.

По думите му успеваемостта им се усилва, в случай че един да вземем за пример се насочи към радарна система, а различен - към артилерия. При ориентиране на " Шахед " към задачата възпирането е мъчно.

Използването на безпилотни самолети Shahed-136 от Русия в Украйна съставлява най-предизвикателното разширение на арсенала на Техеран оттатък Близкия изток, където Иран сполучливо употребява своите безпилотни летателни апарати за напън върху Америка и нейните съдружници в района, написа " Уолстрийт джърнъл " (имат се поради да вземем за пример офанзиви против петролната промишленост в Саудитска Арабия или американските военни в Сирия). Едновременно с това влизането им във войната акцентира минусите в личната съветска стратегия за дронове.

Според Англия Русия, наподобява, употребява тези дронове за тактически удари покрай фронта, а не за офанзиви по стратегически цели надълбоко в украинска територия. Един от проблемите е, че са относително дребни и летят на доста ниска височина, а затова се откриват мъчно. Киев се надява на модерни технологии от Вашингтон за битка с дронове.

Иран в началото отхвърляше изказванията на Съединени американски щати, че Русия се приготвя да купи дронове от Техеран. Москва не е коментирала обществено покупките.

Дроновете от разнообразни типове играят значима роля в украинския спор частично тъй като никоя от страните няма предимство във въздуха и затова не е склонна да употребява пилотирани самолети над вражеските позиции. Стотици военни и търговски разследващи дронове кръжат във въздуха всекидневно по фронтовите линии.

Украйна за разлика от Русия ръководи и флот от дронове, въоръжени с ракети. Например турските " Байрактар " унищожиха съветски бронирани колони в първите дни, а в този момент още веднъж се употребяват постоянно след отслабването на съветската противовъздушна защита частично посредством доставените от Съединени американски щати антирадарни ракети AGM-88 HARM.

Все повече ирански дронове

Иран се трансформира в един от най-находчивите разработчици на бойни дронове в света частично посредством назад инженерство на американски дронове, които се заблудиха през последните две десетилетия в Ирак и Афганистан.

Откакто Иран показа своите дронове камикадзе през 2016 година, техни версии са употребявани за осъществяване на офанзиви в Близкия изток. Миналата година английското държавно управление упрекна Иран, че е употребявал дронове Shahed-136, с цел да удари петролен танкер, обвързван с Израел, край крайбрежията на Оман при случай, при който починаха двама членове на екипажа. Американско военно следствие откри остатъци от дронове от танкера MT Mercer Street и стигна до заключението, че това са елементи от ирански дронове с делтоа-крило.

Вашингтон също упрекна Иран, че употребява дронове като част от координирана офанзива през 2019 година против петролната промишленост на Саудитска Арабия.

Съединени американски щати и Израел упрекнаха Иран, че дава на бойци на всички места от Йемен до Ливан образованието и частите, от които се нуждаят, с цел да разработят свои лични дронове.

Изненада

Докато администрацията на Байдън предупреждаваше от месеци, че Иран се готви да даде на Русия стотици дронове, които да употребява в Украйна, Съединени американски щати в началото чакаха Техеран да е изпратил дронове, способни да носят ракети, а не шахедите в жанр камикадзе.

Майкъл Найтс, боен експерт във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, мозъчен концерн, предвижда, че украинските сили ще могат бързо да се опълчват на опасността, представлявана от ирански дронове камикадзе. " Дроновете на Иран наподобяват страхотни в Йемен, Сирия и Газа, само че стават все по-лесни за блокиране ", сподели той.

Украйна, сподели той, е " сериозна противовъздушна среда и среда за радиоелектронна битка, с каквато Иран в действителност не се е сблъсквал до момента ". Тези дронове, добави господин Найтс, " в началото имат резултат, а по-късно ударният резултат изчезва ".

Източник:

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР