Русия днес обвини Армения за срива на мирните преговори с

...
Русия днес обвини Армения за срива на мирните преговори с
Коментари Харесай

Русия обвини Армения за напрежението с Азербайджан

Русия през днешния ден упрекна Армения за срутва на мирните договаряния с Азербайджан за противоречивия район Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс.

Това е следващият знак за търканията сред съдружниците Москва и Ереван, породени от спора. Армения и Азербайджан от месеци водят диалози за спокойно съглашение за Нагорни Карабах – анклав, който е интернационално приет за част от Азербайджан, само че е обитаем най-вече с арменци, съобщи Българска телеграфна агенция.

През последния месец азербайджанци, твърдящи, че са природозащитници, блокират превоза по единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения. Ереван твърди, че става въпрос за подкрепяна от държавното управление обсада. Баку споделя, че протестиращите имат законни опасения, породени от незаконни арменски минни действия и отхвърля, че районът е блокиран.

Русия през днешния ден упрекна Армения, че е отменила мирните договаряния сред двете страни и прикани Ереван да се върне на масата за договаряния. " Трудно е да оценим позицията на Ереван, откакто техните публични изказвания се разграничават толкоз доста ", съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя сподели, че решението на Ереван да се изтегли от мирните договаряния, планувани за предишния декември в Москва, е попречило да бъде разисквано спокойно съглашение. " Ако нашите арменски сътрудници в действителност за заинтригувани да разрешат тези проблеми… тогава вместо да се занимават със схоластичност е належащо да продължим да работим дружно ", добави тя.

Официални представители в Ереван показват от ден на ден яд, че Русия, която официално е съдружник на страната посредством контракт за взаимна защита, не прави повече, с цел да приключи блокадата. По силата на спокойно съглашение, подписано през 2020 година Русия разположи мироопазващ контингент в района и Азербайджан се съгласи да обезпечи свободното придвижване по Лачинския кулоар, който свързва Армения с Нагорни Карабах. Армения твърди, че Азербайджан не извършва съглашението и желае съветските мироопазващи сили да създадат повече за унищожаване на протестиращите. Москва споделя, че прави всичко допустимо, с цел да помогне.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР