Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство

...
Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство
Коментари Харесай

Павел Христов: Нашата амбиция в енергетиката е да върнем контрола в сектора и да се проследят инвестициите 


Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и енергетиката бяха измежду тематиките на диалог по време на среща сред строителния отрасъл във Варна с претенденти за народни представители от коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, отпред с лидера на листата в морската столица, Даниел Митов и общинския началник на Политическа партия ГЕРБ – Варна, Николай Костадинов.
„ Искаме сериозна смяна в Закон за устройство на територията, Закона за публичните поръчки наред със Закона за локално самоуправление и локална администрация. Стоим и чакаме с години админ да извърши отговорности, които неговата служба постанова. Няма административни периоди за доста неща “, сигнализираха строителните бизнесмени. По думите им, най-големият проблем на Варна е инфраструктурата, която на процедура липсва. „ Ние желаеме съществено градоустройствено решение на цялата крайбрежна зона. Проблемът с енергетиката е доста сериозен – не е в това, че няколко здания чакат зареждане, а, че целият град е в идно бедствено състояние във връзка с зареждането. В регионите с най-перспективно строителство сега ток не се дава. Това е от есента на 2023 година. В момента строителният бизнес работи по старите съгласувателни процедури.

Започваме да буксуваме и желаеме да знаем за какво сегашната общинска власт не си извършва уговорките? За какви стопански зони ще приказваме когато нямаме инфраструктура “, гневят се от сектора.
„ По европейски стратегии доста от тези проблеми могат да стартират да бъдат решавани “, съобщи в отговор зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на варненската листа, Даниел Митов. „ За последните три години по Националния проект за възобновяване и резистентност има усвоени малко над 4% от средствата, тъй като Асен Василев сподели, че европейски пари не му трябват “, уточни той. „ Ясно е, че в последните три години „ безвремието “ докара страната до такава степен, че освен не се строят нови пътища и не се санира, само че даже не се ремонтира. Неизпълнени контракти, Автомагистрала „ Хемус “ към този момент трябваше да бъде след Велико Търново. Пътят Велико Търново – Русе можеше да е подготвен, можеше да е подготвена и Автомагистрала „ Струма “, сподели още Митов. Той прикани да се гласоподава с разсъдък, с цел да престанат опитите, на които бяхме очевидци през последните 3 години. „ Ако ще има държавно управление то би трябвало да е политическо с ясно разпределена пропорционална отговорност, а колкото по-голяма е разликата сред ГЕРБ и втория, който и да е той, толкоз по-голям е шансът за постоянен кабинет “, сподели още Митов като акцентира, че строителният отрасъл е един от най-важните за развиването на инфраструктурата, а от там и на стопанската система.
Вторият във варненската листа, Красен Кралев означи, че най-важната роля на политиците е да обезпечат успокоение и непоклатимост в страната, тъй като бизнесът желае тъкмо това. „ Вижда се, че през последните три години стопанската система зацикли. За целия този интервал няма един гвоздей забит и това е във всеки бранш “, сподели Кралев и изрази подготвеност за цялостно подпомагане в областта на строителството със законодателни промени и лобизъм пред изпълнителната власт.

„ Преди две години и аз, и сътрудниците ми бяхме срещу да се приключват договорите с компаниите във връзка с пътното поддържане, строителство и така нататък Не бяхме послушани и в този момент бумерангът се връща към нас “, означи по време на срещата и депутатът от ГЕРБ в 49-ото Народно събрание и претендент за идващото Народно събрание, Бранимир Балачев. „ Очакваме да ни подскажете къде са проблемите и къде можем ние действително да спомагаме, да променим базата. Това безхаберие през последните три години ни докара до състояние в което хазната е празна и страната се управлява от хора, които нямат потенциала и познанията за това. Чакаме втори мост над езерото, пътния възел на Тополи ни е доста значим – неща, които ги заявяваме и, за жалост, не ги получаваме. Търсим поддръжка за сформиране на едно в действителност съществено държавно управление и това, което можем да създадем за града, за бизнеса и за хората в него да бъде от изгода “, сподели още Балачев.
„ Започнахме полемиката за Закон за устройство на територията в края на последното държавно управление на Бойко Борисов. Заложили сме не малко хрумвания в последните си стратегии в тази тенденция, напълно скоро следва да излезе обновената ни стратегия за ръководство след изборите, където инвеститорският развой ще заема сериозна част от районната политика “, сподели по време на срещата депутатът от ГЕРБ в 49-ото Народно събрание, Павел Христов. По думите му, задачата е облекчение на самия развой, с цел да се избегне излишно циркулиране за обещано уверение сред разнообразни институции. Това, което може да е цифрово, да е цифрово. Там, където е допустимо, обмена на информацията сред институциите да се реализира електронно, с цел да се спести цялата тази процедура на вложителите, в това число частта с внасянето на плановете и техните съгласувания докъдето може.
„ В последните седмици се оказа, че в не малко зони на Варна подготвени обекти не могат да бъдат захранени с електрическа енергия заради привършен потенциал. Знаем, че се разискват разнообразни разновидности за решение на казуса и най-краткосрочния е увеличение потенциалите от страна на ЕСО. Но казусът, евентуално, ще бъде решен краткотрайно, защото с наличните мощности надали може да се подвига потенциалът до безспир. В този ред на мисли, Павел Христов акцентира, че в енергетиката през последните три години се случва единствено източване и прекачване на пари и контролът е занижен съществено. „ Нашата упоритост в тази сфера е да върнем контрола в бранша, да се проследят по-внимателно вложенията в бранша “, акцентира Христов и добави, че краткосрочното решение на казуса е за 12-18 месеца, само че единствено, в случай че имаме държавно управление с явен профил, вземащо бързи решения.
В края на срещата Николай Костадинов благодари за пълноценния разговор и подсигурява поддръжка за сектора от страна на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР