Русия атакува украинската столица в неделя рано сутринта. Обстрелвани са

...
Русия атакува украинската столица в неделя рано сутринта. Обстрелвани са
Коментари Харесай

Експлозии събудиха Киев. След завземането на Северодонецк руснаците настъпват към Лисичанск


Русия нападна украинската столица в неделя рано сутринта. Обстрелвани са най-малко две жилищни здания, заяви кметът на Киев Виталий Кличко. В резултат на това е избухнал пожар в девететажна жилищна постройка, коато е била отчасти повредена от удара.

Спасителни екипи вадят хора отдолу под руините. Няколко души към този момент са в болница. Жители на двете здания са евакуирани, сподели Кличко.

" Спасителите са извадили 7-годишно момиченце. Тя е жива. Сега те се пробват да извадят и майка ѝ ", написа Кличко в Телеграм канал.

Пристигнали на място публицисти на Франс прес са видели трите последни етажа на блока да горят. Стълбището му е изцяло разрушено. Полицията е отделила региона.

Според украинския народен представител Олексий Гончаренко руснаците са изстреляли 14 ракети по Киев и покрайнините му тази заран.

Олексий Кулеба, регионален шеф на Киевска област, пък сподели, че ракета е била свалена от украинската противовъзушна защита в столицата. Отломките от нея са паднали върху село. Кулеба добави, че " врагът е поразил столицата ".

В столицата са отекнали сирени преди да се чуят първите гърмежи и доста хора са излязли на открито, към жилищата си.

Предишният съветски удар по Киев беше от началото на юни и бе ориентиран против цех в покрайнините на града. Тогава бе ранен един човек.

В края на април съветска бомбардировка спещу Киев съответства с визитата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Журналист на радио " Свобода " бе погубен тогава в жилището си, напомня Франс прес.

Руснаците завзеха Северодонецк и се концентрират към Лисичанск

Украинските войски напуснаха източноукраинския град Северодонецк, който към този момент е под цялостен съветски надзор. Това потвърдиха и двете воюващи страни.

Сега руснаците се пробват да отрежат стратегическия град Лисичанск, откакто трансфораха Северодонецк в руини. Лисичанск се чака да е идната цел на съветските сили, които масирано нападат с артилерия и въздушни удари.

Украйна съобщи, че нейните войски са подхванали " тактическо оттегляне " от Северодонецк, с цел да водят борба от по-високия насрещен бряг на река Сиверски Донец в Лисичанск.

Завземането на Северодонецк значи, че в този момент Русия управлява съвсем целия Лугански район и голямачаст от прилежащия Доненцки – и двата района са част от индестриалния Донбас.

Значимо достижение към лимитираната цел

В неделя английското военно разузнаване показва в нормалния си брифинг, че завземането на Северодонецк е " значимо достижение " за упоритостите на Москва в Донбас. На 22 април Русия промени непосредствения си проект за войната и размени задачата да окупира по-голямата част от Украйна с по-фокусирана атака в Донбас. Завземането на града е значимо поситжение в границите на тази редуцирана цел, написа английското министерство на защитата. По-нататък се отбелязва, че селището е било значим промишлен център и има стратегическо местоположение на река Сиверски Донец. Зазвземането на града обаче е единствено едно от провокациите пред Русия в задачите ѝ да окупира целия Донецки район.

" Русия скоро ще изчерпа опциите си да води война " , написа американският в. " Вашингтон пост ". Според екперти и осведомени източници, съветският военно-промишлен комплекс просто няма да може да създава толкоз ракети, снаряди и друго военно съоръжение, колкото Русия изразходва всеки ден от войната в Украйна. И в случай че в този момент преимуществото на Русия е точно в количеството оръжие, в течение на годината съотношението може да се изравни – заради глобите против Русия и западните доставки на техника и съоръжение за украинската войска.

" Ню йорк таймс " написа, базирайки се на свои източници, че в Украйна работи цяла мрежа

" командоси " от разнообразни страни с опит в Близкия изток, а и на други места. Те не вземат участие в бойните дейности на предната линия, само че водят инструктажи и създават тактика на боевете. Освен това разузнаванията на Съединени американски щати и на някои европейски страни си сътрудничат тясно с Украйна – с допускането и даже увереността, че Русия знае за това.

Очаквайте детайлности
P { margin-bottom: 0.08in }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР