Руши се фасадата на емблематичната сграда на Художествената галерия в

...
Руши се фасадата на емблематичната сграда на Художествената галерия в
Коментари Харесай

Галерия в разруха: Защо се бави ремонтът на емблематична сграда в Силистра?

Руши се фасадата на емблематичната постройка на Художествената изложба в Силистра. Постройката е на 130 години и даже участва в герба на града.

Няма картичка или рекламен постер на Силистра, в който да не участва строената преди 130 години постройка на педагогическото учебно заведение. Преди близо половин век тя става изложба – с една от най-богатите сбирки в България.

В нея има произведения на Златю Бояджиев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков и доста други класици и модерни създатели.

Културен център на доста прояви, а и на визити на деца, където да развиват своя усет към красивото. Времето обаче стартира да поставя отпечатъка си.

„ Сградата плаче да бъде ремонтирана. Започна да пада декоративно-скулптурната декорация, свлякоха се кулите. По време на дъжд прониква вода на тавана. Така или другояче е належащо да се направи ремонт и то незабавно “, сподели шефът на галерията Йордан Колев.

В общината подхващат ремонт с европейски средства. Подписват контракт през 2019 година за милион и половина лв., само че вместо да стартира работа идната година, изпълнителят се отхвърля. Намирането на различен се оказва нелесна задача заради културно-историческото значение на обекта и потребността от дипломиран занаятчийски труд.

„ Подхождаме от години отговорно към постройката, приоритет е за община Силистра, държа да подчертая. Ще създадем всичко допустимо за нейното подсилване, за реновиране на покрива, който е доста значим, с цел да не протича към вътрешността на постройката “, сподели доктор Мирослав Тодоров, зам.-кмет на община Силистра.

И до момента в който с пластмасовите бутилки чиновниците се пробват да опазят пространствата сухи, от 30 години е назрял за решение и различен проблем – фондохранилището на галерията не е климатизирано.

„ Зимно време в галерията е доста студено, прониква влага по този начин или другояче, рамките се измятат, картините се лющят - не можем да ги опазим. Ние искахме да сложим климатици, само че ни стопираха. От София се обадиха никакви климатици да не слагаме. Така се случило с Националната художествена изложба, дори пробили дупки за климатиците, само че в един миг им споделили край “, изясни Йордан Колев.

Въпреки проблемите на постройката обаче, чиновниците декларират, че когато галерията е отворена, заплаха за възможните гости няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР