Русе се включи в информационната кампания по случай Световния ден

...
Русе се включи в информационната кампания по случай Световния ден
Коментари Харесай

Сградата на Пантеона бе осветена в 4 цвята в знак на съпричастност с хората с редки болести

Русе се включи в осведомителната акция по случай Световния ден на редките заболявания – 28 февруари.

От 19 до 20 часа нощес постройката на Пантеона бе осветена в 4 цвята – синьо, лилаво, розово и зелено в символ на съпричастност. Инициативата се реализира от Националния алианс за хора с редки заболявания и Сдружение „ Национална пациентска организация “ с поддръжката на Община Русе.

Информационната акция е под надпис „ Двадесетият воин “ и главната й задача е да увеличи осведомеността за съществени тематики в региона на редките заболявания, както и да усъвършенства достъпа до модерно лекуване. Като част от самодейността е сниман документален филм „ Към крайбрежията на вярата “ с прочувствени човешки ориси и експертното мнение на потвърдени медици в региона, който се излъчи нощес по Българска национална телевизия.

Кампанията ще бъде съпроводена с осведомителни материали и излъчването на клипове по екраните на софийското метро и водещи български лечебни заведения.

В медиите ще бъдат оповестени поредност от публикации и изявленията с пациенти и лекари.

Световният ден на редките заболявания ще бъде маркиран и от Сдружение „ Национална пациентска организация “. Той ще премине под мотото „ Редките са част от нас “ и в тази връзка са проведени поредност от акции, които имат за цел да ангажират публичното внимание, разкривайки „ невидимите “ за обществото проблеми на хората с редки болести.

По случай 28 февруари бяха осветени редица емблематични здания в страната – в София, Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново, Бургас, Благоевград, Банско, Плевен, Стара Загора и Монтана.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки заболявания са 5% от популацията. Това значи, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Това основава редица компликации за пациентите, защото тяхната диагноза остава отвън здравната система, тъй като не попада на никое място.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР