Обществото не осъзнава, че изкуственият интелект скоро ще доведе до

...
Обществото не осъзнава, че изкуственият интелект скоро ще доведе до
Коментари Харесай

AI може да доведе до дезинформация и масови съкращения, смята създателят му Сам Алтман

Обществото не осъзнава, че изкуственият разсъдък скоро ще докара до всеобщи съкращения. И ще размени доста хора. „ Това е голям, голям проблем ”, съобщи Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на OpenAI – компанията, която създаде ChatGPT, съобщи Technews.bg.

Когато беше запитан какво мисли за това по какъв начин дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект (AI), може да повлияе на изборите, Сам Алтман показа опасенията си, че AI ще се трансформира в същински проблем и ще докара до всеобщи съкращения на работни места.

„ Най-голямото ми безпокойствие сега е видът, скоростта и мащабът на социално-икономическата смяна и какво влияние ще има тя ”, сподели изпълнителният шеф на OpenAI, представен от Gizmochina.

Сам Алтман има вяра, че изкуственият разсъдък може да докара до всеобщо заменяне на работни места и да повлияе на стопанската система. Според него, доста хора не осъзнават актуалната обстановка.

GPT-4 към момента не съставлява забележителен риск за работните места и мнозина са се отпуснали, счита той. „ Страхувам се, че просто няма да приемем този риск задоволително съществено в бъдеще и това е голям, голям проблем ”, сподели Алтман.

Според изследване на Международния валутен фонд (МВФ) по-рано тази година, усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект могат да повлияят на почти 60% от работните места в развитите стопански системи.

Твърди се, че съвсем половината от тези работни места могат да бъдат автоматизирани, което ще докара до всеобщите съкращения на хора, за които Алтман приказва.

Миналата година в изявление за CNBC той сподели, че се опасява “малко ” от ChatGPT, тъй като инструментът може да размени избрани работни места. Въпреки че AI инструментите могат да оказват помощ на хората в техните работни места, като им разрешат да вършат повече за по-малко време, те могат също изцяло да заменят хората.

Междувременно, някои ръководители на компании потвърдиха, че към този момент са заменили работни места с изкуствен интелект, с цел да подобрят продуктивността и успеваемостта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР