Румен Радев вече няколко години остава с положителен личен рейтинг

...
Румен Радев вече няколко години остава с положителен личен рейтинг
Коментари Харесай

Радев сериозно дръпна пред Борисов по доверие

Румен Радев към този момент няколко години остава с позитивен персонален рейтинг (доверие минус недоверие). От известно време насам, той е и единствената такава фигура у нас. Практически всички други известни политически фигури у нас са с минусов рейтинг. В момента рейтингът на Радев е +24. На процедура идентично се движи и институционалният рейтинг на президентството.

Една от фигурите със относително положителни индикатори за доверие е Цвета Караянчева: 17%. При нея недоверието превъзхожда доверието (рейтинг от –51), само че това е общоприетата обстановка за български политик (както беше споменато). Караянчева е в действителност с доверието на политик от „ златната среда “, в случай че се вършат подреждания. В тях постоянно отпред са политици, които са „ от горната страна и в профил “ на ежедневния политически развой или имат „ институционален бонус “, а в дъното са най-отдавна познатите политици. Прословуто е към този момент търсенето за нови политици у нас. Разбира се, дословното класиране на персони съгласно доверие и рейтинг не е сполучлив метод – пред другите длъжности стоят разнообразни задания с друга степен на риск от загуба на доверие.

Една от фигурите с най-сериозно доверие в страната е Бойко Борисов: 23%. Рейтингът е минусов (–41), само че въпреки всичко Борисов приключва и третия си мандат като една от харесваните политически персони у нас. Това в огромна степен се дължи на относително твърдата поддръжка, която партия ГЕРБ разви в годините.

В немалка степен се дължи и на ситуационните „ добавки “ доверие, които Борисов получи в първия стадий на ковид у нас. Тези добавки не са повишили доверието към политика Борисов, само че сигурно са помогнали то да не стигне до сериозни равнища, откакто през лятото спадна.

Нужно е постоянно да се отбелязва, че доверието нормално не е мерило за триумфа на работата на даден политик. Обикновено, тежките промени, да вземем за пример, са свързани със загуба на персонално доверие. Хората от по-малки политически сили, имат и по-ниско доверие. И обичайно, другите съперници на дадена партия свидетелстват съмнение по отношение на нейния водач. Важно е да се припомня, че рейтингът (доверие минус недоверие) следва да се следи с известна конвенционалност – доколкото идентичен рейтинг могат да имат и фигури с висока известност и фигури с съвсем никаква известност. Важно е също да се припомня, че доверието не е равнозначно на електорална подготвеност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР