Румънският земеделски министър Петре Дая би трябвало да прочете по-внимателно

...
Румънският земеделски министър Петре Дая би трябвало да прочете по-внимателно
Коментари Харесай

Израел към румънски министър: Четете историята на Холокоста по-внимателно

Румънският аграрни министър Петре Дая би трябвало да прочете по-внимателно историята на Холокоста, съобщи израелското посолство в Букурещ.

Дипломатическото посланичество на еврейската страна в северната ни съседка реагира остро на думите на члена на социалистическото държавно управление, който съпостави убиването на инфектирани с африканска чума свине с заличаването на евреи в нацисткия концлагер "Аушвиц ". "По фермите болните прасета се изгарят, тъй като нямаме нито ваксини, нито медикаменти. Това са крайни ограничения, като в "Аушвиц ", сподели той.

Посолството на Израел предложи на министъра да се запознае по-добре с обстоятелствата към избиването на 6 милиона евреи от нацистите и техните помагачи от 1933 до 1945 година "Ние откровено се надяваме, че господин Дая е нравил изявлението поради неведение, а не с предумисъл ", написа в документа на задачата.

Изказването на Дая провокира остра реакция в страната и опозиционни депутати желаеха министърът на хвърли оставка. Той по-късно се извини. "Мислех повече за животните и техните стопани ", съобщи министърът.

Румъния до неотдавна отхвърляше нейни жители да са взели участие в избиването на към 380 000 евреи през Втората международна война. Букурещ прехвърляше виновността върху нацистите, осведоми израелската редакция на нюзру.

"Аушвиц-Биркенау " (на немски) или "Освиенцим " (на полски) е основан край южния полски град Краков след нацистката окупация на страната през 1939 година Той е освободен от руски военни при започване на 1945 година През този интервал гибелта си в концлагера са намерили към 1 млн. души, най-вече евреи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР