Румънският Сенат отхвърли днес законопроект, който изисква задължително представяне на

...
Румънският Сенат отхвърли днес законопроект, който изисква задължително представяне на
Коментари Харесай

Румънският Сенат отхвърли законопроект за задължителен COVID сертификат за работа

Румънският Сенат отхвърли през днешния ден законопроект, който изисква наложително показване на зелен документ на работното място. Законодателната самодейност следва да бъде гласувана и от Камарата на депутатите, чийто глас е решителен в тази ситуация, оповестява телевизия Диджи 24.

Само два гласа не доближиха за приемането на законопроекта. Социалдемократическата партия и националистическата Алианс за единение на румънците гласоподаваха срещу.

Проектът планува документът за коронавирус да бъде изискван от работещите в държавния и частния бранш . При неналичието на подобен работещите се отстраняват от работа за интервал от 30 дни, без възнаграждение, а по-късно трудовият контракт може да бъде разтрогнат.

Проектът също по този начин планува тестванията за коронавирус да се заплащат от работещите в държавните институции.

Сенаторът от Социалдемократическата партия Стрейну Черчел означи, че този законопроект вкарва дискриминация посредством имунизация .

Сенаторът от Алианс за единение на румънците Клаудиу Тързиу сподели, че парламентаристите " гласоподават против народа ". " Връщаме се към тирания. Днешните регламенти са израз на нечовечен сталинизъм. Ако гласувате този закон ще предизвикате обществена рецесия с избухлив капацитет. (...) Умират имунизирани хора, внимавайте по какъв начин гласувате. Ваксината е пробно лекуване ", съобщи Тързиу.

Независимата сенаторка Диана Шошоака, която бе изгонена от Алианс за единение на румънците, съобщи на сенаторите, че са " върнали Румъния в хитлеристката ера ". " Само евреите са били задължавани да показват документ, с цел да влязат в хранителен магазин ", сподели Шошоака, след което председателката на Сената Анка Драгу спря микрофона й.

Национално-либералната партия, Съюз за избавление на Румъния и Демократичен съюз на унгарците в Румъния обявиха, че поддържат законопроекта. " Предложените ограничения са елементарни и ефикасни. Не нарушават правата на румънците ", съобщи Симона Спатару от Съюз за избавление на Румъния. " Ако Световната здравна организация, по-развитите страни са решили, че това е методът да понижим равнището на заболеваемост, не виждам за какво да имаме друга позиция. Подкрепям допустимо най-широкото тестване, само че считам, че в настоящия миг имунизацията е по-важна ", сподели либералът Георге Карп.

Законопроектът показва, че документът удостоверява осъществяването на едно от следните условия: прекосяване на минимум 10 дни от приключен цикъл на ваксинация; преболедуване на КОВИД-19 преди минимум 15 и най-вече 180 дни; резултат от негативен тест за коронавирус: ПСР с годност 72 часа или бърз антигенен тест с годност 48 часа.

Съгласно законопроекта подобен документ е нужен на всички работещи в държавния бранш - медицински личен състав, работещи в държавни институции и прочие, и за чиновниците в огромните частни компании.

Румъния стегна противоепидемичните ограничения при започване на седмицата след повишаване на смъртните и новите случаи на КОВИД-19. Само хората, които са имунизирани или преболедували коронавирус, имат достъп до множеството несъществени публични събития. Изискването докара до усилване на темповете на имунизация, като през вчерашния ден бе подложен връх от над 150 000 имунизирани за едно денонощие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР