Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник, съобщи

...
Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник, съобщи
Коментари Харесай

Нова политическа криза в Румъния: Премиерът Тудосе подаде оставка

Румънският министър председател Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на международните организации "Ройтерс " и "Франс прес ".

Изданията показват като съществена причина за оставката загубата на доверие към Тудосе в ръководещата социалдемократическа партия, както и уличните митинги против ръководството. Това е втора политическа рецесия, която връхлита страната през последните седем месеца.Едва толкоз се задъжа Михай Тудосе на поста. Преди два месеца пък държавното управление му преодоля избор на съмнение.

Михай Тудосе изгуби политическата поддръжка на водачите на своята Социалдемократическа партия. Това е вторият министър председател на Румъния, отхвърлен от поста от партията си, освен това няма и година след избирането му. Същата орис имаше и предшественикът на Тудосе - Сорин Гриндяну. Той бе свален от властта откакто Народното събрание му гласоподава съмнение по самодейност на ръководещата групировка.

Румънският министър председател този път е взел решението за оставка самичък по време на съвещание на управлението на Социалдемократическата партия, оповестява Ройтерс. Според източник на организацията, участвал на съвещанието, партийното управлението с огромно болшинство снело поддръжката за Тудосе и той подал оставка. Временно изпълняващ длъжността министър председател ще е Паул Станеску, който в този момент е заместител министър председател.

Тудосе подава оставка поради вътрешнопартиен спор с Ливиу Драгня - водач на Социалдемократическата партия.

"Тръгвам си с вдигната глава ", е споделил Михай Тудосе на излизане от съвещанието на управлението на социалдемократите.

Конфликтът стана публично притежание предходната седмица. Тогава Тудосе прикани вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я упрекна, че го е лъгала. Тя отхвърли да се отдръпна. Дан е близка съюзничка на Драгня, авторитетния партиен водач, напомня "Асошиейтед прес ".

От няколко месеца в Румъния от време на време има митинги против кабинета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР