Румънските военновъздушни сили разполагат с 4 напълно оперативни ракетни системи

...
Румънските военновъздушни сили разполагат с 4 напълно оперативни ракетни системи
Коментари Харесай

Румъния тренира с първите си противовъздушни системи „Пейтриът“

Румънските военновъздушни сили разполагат с 4 изцяло оперативни ракетни системи Patriot. Последните две единици също са получени. Системите са способни да смъкват въздушни цели на разстояние десетки километри в границите на няколко секунди. Екипът на Евронюз снима мощната система за противоракетна защита земя-въздух Patriot в полка, основан особено за това съоръжение. От Румъния предава журналистът на Euronews Михаела Барбу:

Способността на Румъния за противовъздушна защита е доста засилена, откакто всичките четири ракетни системи земя-въздух Patriot, предопределени за Военновъздушни сили, публично влязоха в оборудването на армията. Първата система беше доставена през 2020 година и извършва задания по противовъздушна защита, а втората е в употреба от няколко месеца.
На първо място, направихме инвентаризация на цялото съоръжение. След това, дружно с американските ни сътрудници, го проверихме, с цел да се уверим, че то работи при естествени, оптимални условия.
лейтенант Йоана Ковриг - пълководец на 74-и родолюбив полк

Най-новите доставени системи би трябвало да извършват въздушни задачи и да влязат в бойна работа, откакто бъдат въведени в употреба. Системите ще бъдат ситуирани в няколко региона на страната.
Логистичният интервал ще бъде дълъг и изпълнен с провокации, тъй като тази техника се модернизира непрестанно.
подполковник Сезар Деду - заместник-командир на 74-ти родолюбив полк

„ Системата съдържа радар, 4 пускови установки, кабина за ръководство на бойните дейности и генератор. На една пускова установка могат да се инсталират сред 4 и 16 ракети. Радарът открива задачата и предава изображението в центъра за ръководство на бойните дейности. Войниците, работещи в тази кабина, могат да задействат процеса на изстрелване “, споделя подполковник Разван Войку - шеф на контролния център на 74-ти полк.

„ Имам задължението непрекъснато да следя заканите, задачите, които са засечени от радара, и да адресирам команди за обстановката. Така че това е много огромна отговорност. Системата е лесна за схващане.

Системите PATRIOT могат да откриват и смъкват всички типове въздушни цели: дронове, самолети, хеликоптери и балистични или крилати ракети - всичко това в границите на няколко секунди “, показва лейтенант Йоана Ковриг.

„ Една от специфичните характерности на тази система е, че тя е антибалистична. Румъния и нашата войска в никакъв случай не са имали такава до появяването на системата PATRIOT. Тя е доста комплицирана, основава се на цифрови технологии, има доста информация, радарите са доста мощни и по тази причина задачите са доста лесни за прехващане. Тя може да взема решение и да предлага какъв тип ракета да употребявам против избран тип цел “, изяснява подполковник Сезар Деду.

Стотици военнослужещи са се обучавали в Съединени американски щати, както и по време на ученията на НАТО, с цел да работят с доставеното на Румъния съоръжение. Стойността на подписания контракт за техниката е съвсем 4 милиарда $. Очаква се американските производители да доставят още 3 единици на румънските отбранителни сили до 2026 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР