Румънските вестници съобщават за първи смъртен случай от COVID-19 в

...
Румънските вестници съобщават за първи смъртен случай от COVID-19 в
Коментари Харесай

Медицински служител е починал от COVID-19 в Румъния

Румънските вестници оповестяват за първи смъртен случай от COVID-19 в редиците на медицинския личен състав в страната. Става дума за 53-годишен чиновник на Службата за незабавна здравна помощ в северния град Сучава. Той отказал да постъпи в болница и умрял в дома си, съобщи Българска телеграфна агенция.
Мъжът показал признаци на 24 март, бил тестван и доказан като инфектиран на 30 март. Той отказал да постъпи в болница, лекувал се вкъщи, а през вчерашния ден е умрял, удостовери министерството на опазването на здравето.
Здравният министър Нелу Татару изрази страдание за тази загуба и изпрати съболезнования на фамилията.
Вестниците означават, че 699 медицински фрагменти в Румъния са измежду доказаните случаи на COVID-19.
Към 7 април в страната инфектираните бяха 4 417, а умрелите - 197. Оздравелите от заболяването бяха 460.
В. "Ромъния либера " осведоми, че в цялата страна са направени 43 578 теста.
В. "Гъндул " написа за здравна сестра от град Дева, която се намира в тежко положение в интензивно поделение. Жената била наплюта от пациентка, инфектирана с Ковид-19, която станала нападателна. Впоследствие у здравната сестра също бил доказан вирусът, описа лекар Бианка Глодян от Окръжната болница в град Дева в централната част на страната.
Вестниците цитират изявления на министъра на опазването на здравето Нелу Татару, който от края на предходната седмица обикаля страната, посещавайки предпочитано окръзите, в които са регистрирани над 100 случая на инфектирани с новия ковид.
"Ромъния либера " цитира думите на Татару, че пикът на епидемията не е доближат и още не може да се приказва за облекчение на ограничаващите ограничения. Според министъра пикът на епидемията евентуално ще бъде през втората половина на април, а за разхлабване на ограниченията може да се приказва едвам през втората половина на май.
Министърът разяснява, че през последните дни се записва леко нарастване на броя на инфектираните с COVID-19, а огромна част от умрелите хора са имали съпътстващи болести. Той още веднъж прикани румънците да съблюдават рестриктивните мерки и да мислят за хората над 65 години, страдащи от други болести.
В. "Адевърул " написа, че стотици хиляди заболели хора в Румъния са изоставени от управляващите. Епидемията от ковид в Румъния визира стотици хиляди заболели хора в страната, тъй като медицинският личен състав и ресурсът на лечебните заведения е ориентиран към инфектираните с новия ковид. Много пациенти в Румъния се оказват в обстановка да не могат да си създадат проучвания или да бъдат оперирани, тъй като материалните запаси и медицинските фрагменти са пренасочени от управляващите към засегнатите от COVID-19.
Много хора, които страдат от автоимунни болести, не могат да намерят в аптеките медикаментите, които са им предписани, написа вестникът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР