Румънските превозвачи заплашиха с протест френския президент Еманюел Макрон. Недоволството

...
Румънските превозвачи заплашиха с протест френския президент Еманюел Макрон. Недоволството
Коментари Харесай

Български и румънски превозвачи срещу желанието на Макрон да сложи край на социалния

Румънските превозвачи заплашиха с митинг френския президент Еманюел Макрон. Недоволството им е резултат от желанието му да постави завършек на обществения дъмпинг от по-евтина работна ръка с командировани чиновници от страни с по-ниски заплати и осигуровки.

Българските транспортни компании също са срещу.

Шофьори на камиони признават, че разликата, когато работят на Запад е голяма.

Немският водач поучава 3000 евро, нашият получава 1800 за една и съща работа, изясни водачът Тошко Манолов.

В България се пуска командировъчно, все едно се заплаща, както е в Европа, само че това е единствено фиктивно, сподели Георги Данев.

Според КНСБ предлагането на френския президент е заслужено.

„ Макрон желае, в случай че един български служащ бъде командирован във Франция, осигуровките му да станат след една година равни на френския служащ, по френското законодателство”, изясни Величка Микова, народен секретар на КНСБ.

Това обаче значи 2 пъти по-високи разноски за осигуровки, а съгласно шефовете на транспортните компании лобирането на Макрон ще ги докара до банкрут.

„ Той желае да изгони български, румънски и полски превозвачи от Франция и Западна Европа, а нашите водачи да отиват там като самонаети и да заплащат налозите във Франция, а не в България”, разяснява Красимир Лалов от Съюза на превозвачите в България.

„ Може да се окаже, че няма да има достъп за наши работиници, тъй като те ще са толкоз скъпи, колкото местните”, счита Цветан Симеонов от БТПП.

Според работодателите в тази ситуация става въпрос за популизъм, който в последна сметка ще се отрази на джоба на консуматори и у нас, и в Западна Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР