Румънските кебапчета, известни като “мититей или “мич, се оказаха най-търсени

...
Румънските кебапчета, известни като “мититей или “мич, се оказаха най-търсени
Коментари Харесай

Румънските кебапчета - най-търсеният деликатес за 1 май отвъд Дунава

Румънските кебапчета, известни като “мититей ” или “мич ”, се оказаха най-търсени в почивните дни към 1 май. Това оповестява Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията  се базира на данни на Асоциацията на месопреработвателите в страната. В съпоставяне със същия интервал на предходната година, търсенето се е нараснало с към 30 %.

“Очакваното произвеждане е към 18 милиона кебапчета. Това значи, че половината румънци ще употребяват този емблематичен артикул за 1 май ”, споделя Дана Тънасе, изпълнителен шеф на Асоциацията на месопреработвателите в Румъния.

Тя осведоми, че се следи нарастване в потреблението и от началото на годината до края на април - с почти 8 %. “Любими на румънците остават тези, направени от примес от свинско и телешко месо ”, добавя Дана Тънасе.

Въпреки че няма публична статистика за потреблението на румънски кебапчета в страната, оценките на асоциацията са за почти 200-250 милиона или към 20 000 тона годишно.

Историята на “мич ” стартира в края на XIX - началото на XX век в кръчмата на Йордаке Йонеску на “Улицата на ковачите ” в историческия център на Букурещ. По това време заведението било посещавано от писатели, политици, дипломати, военни, публицисти и художници. Сред тях бил и поетът и публицист Николае Орашану, който в миг на хумористично-гастрономическо ентусиазъм основал автентично меню за него, кръщавайки ястията и напитките.

Eдна вечер на Йордаке не му достигала кайма, а било цялостно с клиенти и той направил кебапчетата по-малки, само че добавил в тях кимион, мащерка, черен пипер и сода бикарбонат От довечера те се трансформирали в специалитета на заведението, а журналистът Орашану ги кръстил „ mici “ (в превод от румънски - “малки ”).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР