Румънските депутати одобриха днес законодателно предложение, което предвижда забрана за

...
Румънските депутати одобриха днес законодателно предложение, което предвижда забрана за
Коментари Харесай

В Румъния осъдените по наказателни дела не могат да се кандидатират за президент

Румънските депутати утвърдиха през днешния ден законодателно предложение, което планува възбрана за присъединяване в президентски избори на лицата, които имат дефинитивни присъди по наказателни каузи сега на подаване на кандидатурата, оповестява телевизия Диджи 24.

Камарата на депутатите одобри с 223 гласа " за ", един " срещу " и 22 въздържали се законодателното предложение за внасяне на промени в закона за избор на президент.

" Не могат да се кандидатират лицата, които на датата на подаване на кандидатурата са били дефинитивно наказани на отнемане от независимост за умишлени закононарушения, в случай че не е настъпила реабилитация, прошка или декриминализиране ", съгласно признатото изменение, импортирано от Социалдемократическата партия, Съюз за избавление на Румъния, Национално-либералната партия, Демократичния съюз на унгарците в Румъния и националните малцинства.

Депутатът от Съюз за избавление на Румъния Стелиан Йон съобщи, че този значим план е бил отритнат в Сената през 2017 година, тъй като " в оня интервал беше немислимо да мине сходна самодейност ". Той прикани ръководителя на Сената Флорин Къцу " да извади от чекмеджетата " и да подложи на гласоподаване гражданската самодейност " Без наказани на държавни постове ", с цел да стартира процедура за проверка на конституцията.

" След като румънското общество даде доста явен сигнал, че към този момент не желае наказани на публични постове посредством обстоятелството, че към един милион румънци подписаха самодейността за проверка на конституцията " Без наказани на държавни постове ", всички партии отстъпиха (...) Това, което имаме през днешния ден, е дребна стъпка напред. Не е проверка на конституцията, а законодателно изменение единствено за поста президент на Румъния ", изясни той.

По-рано през днешния ден ръководителят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку съобщи, че защото към този момент няма пандемия, не вижда проблем да бъде проведен референдум по самодейността " Без наказани на държавни постове ".

Чолаку, който е водач на най-голямата парламентарна партия - Социалдемократическата, сподели, че поддържа включването на този план в дневния ред на Сената, който е решаващата камара в тази ситуация. Той уточни, че откакто Народното събрание одобри самодейността, държавното управление ще бъде задължено в период от 30 дни да провежда референдум на тази тематика.

Инициативата на Съюз за избавление на Румъния " Без наказани на държавни постове " беше подписана от над 1 милион румънци и предлага изменение в конституцията, съгласно което " не могат да бъдат избирани в органите на локалната обществена администрация, в Камарата на депутатите, в Сената и за поста президент на Румъния жители, който са наказани дефинитивно на присъди отнемане от независимост за умишлени закононарушения до настъпването на обстановка, която отстранява следствията от осъждането ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР