Румъния за пореден път отложи целевата си дата за присъединяване

...
Румъния за пореден път отложи целевата си дата за присъединяване
Коментари Харесай

Румъния не бърза да приема еврото

Румъния за следващ път отсрочи целевата си дата за присъединение към еврозоната.

В програмата за конвергенция за интервала 2022-2025 година, призната от държавното управление и изпратена на Европейската комисия, не се показва съответна дата за въвеждане на общата европейска валута.

Вместо това държавното управление и Националната банка декларират, че в този момент концентрират напъните си върху социално-икономическото възобновяване от пандемията от COVID-19 и върху намаляването на негативните последствия от войната на Русия в Украйна.

За разлика от Румъния, България е определила 1 януари 2024 година като последна дата за прекосяване към еврото, а Хърватия, която последна се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, ще размени куната на 1 януари 2023 година От 10 юли 2020 година българският лев и хърватската куна са включени в механизма на обменните курсове (ERM II).

България се приближава до еврозоната, а Румъния - до зоната на финансови разтърсвания, уточни в публикация по тематиката политическият анализатор на в. „ Адевърул “ Йон Йоница.

По принцип всички страни от Европейски Съюз са задължени да се причислят към еврозоната в избран миг, с някои изключения. Изключение беше Обединеното кралство, което договаря за опазване на английската лира и в последна сметка напусна Европейски Съюз. Понастоящем Дания към момента остава в Европейски Съюз като изключение от прекосяването към еврото, защото има "клауза за отвод ", която е договорила.

Последната страна, която одобри общата европейска валута, беше Литва - на 1 януари 2015 година Швеция и Полша са други две огромни страни, които към момента не са в еврозоната, дружно с Чехия и Унгария, напомня Българска телеграфна агенция.

След като пропускаше краен период след краен период за прекосяване към еврото, Румъния изцяло се отхвърли от посочването на целева дата, означават румънски медии. В програмата за конвергенция 2022-2025, изпратена в Брюксел, държавното управление на Николае Чука прави уклончива записка: "Румъния продължава да се стреми към присъединение към еврозоната, само че напъните на държавното управление сега са ориентирани към икономическото и общественото възобновяване след пандемията от COVID-19 и към намаляване на отрицателните последствия от военния спор в Украйна.

Още при започване на годината, преди съветската инвазия в Украйна, министърът на финансите Адриан Къчу съобщи, че 2029 година е действителна цел за присъединение към еврото. Предишните крайни периоди, публично признати от държавното управление, бяха 2024 и 2019 година

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, който е евентуалният предстоящ министър председател на Румъния от май 2023 година според съдружното съглашение за ръководство с ротация на министър-председателите от двете най-големи партии, съобщи при започване на май, че „ нашият приоритет сега е Шенгенското пространство и Организацията за икономическо съдействие и развиване “.

За да може Румъния да се откаже от леята, бюджетният недостиг не би трябвало да надвишава 3 % от Брутния вътрешен артикул (БВП), общественият дълг би трябвало да бъде стеснен до под 60 на 100 от Брутният вътрешен продукт, а инфлацията не би трябвало да бъде с повече от 1.5 % по-висока от междинната стойност за страните от еврозоната с най-хубави индикатори.

Освен това страната би трябвало да има постоянен валутен курс - би трябвало да взе участие в механизма на обменните курсове (ERM II) в продължение на минимум две години без доста отклоняване от централния курс на ERM II, а дълготрайният лихвен % не би трябвало да надвишава с повече от два процентни пункта лихвения % на трите държави-членки с най-хубави индикатори за ценова непоклатимост.

Марчел Чолаку твърди, че когато неговата Социалдемократическа партия беше свалена от власт през 2019 година, е оставал единствено един аршин за осъществяване за присъединение към еврозоната. „ В момента, след едно дясно ръководство, не се тормозя да го кажа – изгубихме два или три критерия “, съобщи той при започване на май.

„ Подобно на пандемията, войната в Украйна завари Румъния неподготвена или минимум неспособна да се приспособи бързо към една нова действителност “, е мнението на политическия анализатор на в. „ Адевърул “ Йон Йоница. „ Румъния влезе в пандемията с огромни дефицити и излезе с още по-големи “, отбелязва той и показва, че страната се ангажира да заплаща от ден на ден и повече разноски и за тази цел взема от ден на ден и повече заеми при лихвен % от над 8 на 100.

В същото време прогнозите за икономическия напредък непрекъснато се ревизират надолу. В пролетната си икономическа прогноза Европейската комисия уточни, че стопанската система на Румъния ще се забави до 2.6 на 100 през 2022 година, защото инфлацията понижава разполагаемите приходи, а войната в Украйна визира доверието в стопанската система, веригите за доставки и вложенията.

Международният валутен фонд наскоро също ревизира надолу прогнозите си за румънската стопанска система – от 4.8 % напредък, колкото се чакаха през есента, на 2.2 % в този момент. Европейската банка за възобновяване и развиване намали упованията до 2.5 на 100, а Световната банка чака още по-скромен растеж на Брутният вътрешен продукт на Румъния - от 1.9 % - тази година.

Според отчет за инфлацията, оповестен от Националната банка на Румъния, през идващите месеци инфлацията ще се увеличи по-рязко от първичните упования и евентуално ще спадне под 10 % едвам през втората половина на идната година. Европейската комисия чака тази година инфлацията в Румъния да доближи рекордните 8.9 %, което е над два пъти повече по отношение на 2021 година (инфлация от 4.1 процента).

През април инфлацията в Румъния доближи 13.76 % на годишна база по отношение на 10.55 % през март, сочат данни на Националния статистически институт.

„ На фона на войната в Украйна Румъния задоволява потребностите си от пари със заеми, които се финансират с други заеми при все по-високи лихвени проценти. Всичко това се случва в миг, когато международната стопанска система е мощно смутена, а несигурността е извънредно висока. Едва ли в този момент е моментът за увеличение на обществения дълг, само че Румъния настойчиво прави тъкмо това “, показва анализаторът Йон Йоница.

Европейската комисия предвижда бюджетният недостиг на Румъния да доближи 7.5 % тази година, при недостиг от 7.1 на 100 през 2021 година, и да намалее до 6.3 % през 2023 година Съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт през 2023 година се чака да доближи 52.6 %.

Според професора по стопанска система Кристиан Паун, представен от Свободна Европа, макроикономическите индикатори на Румъния „ наподобяват доста зле “. Той отбелязва обаче, че отлагането на присъединението към еврозоната е "сигнал, който не трябва да даваме ", защото демонстрира, че "не желаеме толкоз мощна интеграция ".

Паун не приема и оправданието с „ външни рецесии “. „ Външните рецесии идват и си отиват от самото начало. Ако не е войната, на следващия ден ще има цунами на някой остров, а по-късно ще се случи друго злополучие “, разяснява икономистът. „ В края на краищата, една финансово устойчива страна е доста по-устойчива на всевъзможни външни рецесии “, добавя Паун.

„ Неприемането на единната валута коства скъпо на всеки от нас, изключително на частния бранш, на бизнес сферата, на всичко, което значи здравословно развиване на Румъния ", предизвестява Кристиан Паун.

В коментар по тематиката за Радио Франс ентернасионал (RFI) професорът по стопанска система Мирча Коша означи, че главното преимущество на участието в еврозоната е обвързвано с възможна отрицателна обстановка.

„ Ако сте покрай комплицирана обстановка, както беше Гърция преди повече от 10 години, в случай че сте покрай банкрут, Европейският съюз не ви оставя да паднете. Европейската банка се намесва неотложно, защото не може да одобри усложнение в едно от звената по веригата на еврото. Ако не сте в еврото и изпаднете в обезверена обстановка, е мъчно да поискате помощ от другаде “, означи Коша.

Професорът по стопанска система признава, че Румъния не може да се похвали със сигурен небосвод за присъединение към еврото и счита, че съсредоточаването върху участието в Шенгенското пространство и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) са по-реалистични цели.

„ Организацията за икономическо сътрудничество и раз покачва доста имиджа на страната, която е част от този клуб. От тази позиция се надяваме да имаме по-голям достъп до пазара, когато вземаме заеми. Страна от Организацията за икономическо сътрудничество и раз е по-надеждна и има по-ниски лихвени проценти “, означи той.

Професорът по стопанска система също по този начин оцени упоритостите на България за присъединение към еврозоната от 1 януари 2024 година като „ политическо изказване “.

„ Прегледах данните на България и не видях никакви триумфи, които биха могли да доведат до осъществяване на изискванията до 2024 година, още повече че България, както и Румъния, както и цяла Европа, навлизат в интервал на рецесия, която в последна сметка няма да докара до съблюдаване на критериите. Засега ми се коства, че това е по-скоро политическо изказване “, сподели Мирча Коша пред RFI.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР