Румъния и САЩ желаят да развият двустранното си партньорство както

...
Румъния и САЩ желаят да развият двустранното си партньорство както
Коментари Харесай

Румъния и САЩ развиват сътрудничество в областта на ядрената енергетика

Румъния и Съединени американски щати желаят да развият двустранното си партньорство както в региона на потреблението на нуклеарната сила, по този начин и в употребата на газ, петрол и сила от възобновими източници. За тази цел ще бъде направен проект за деяние, стана ясно след среща през днешния ден в Двореца Виктория (Министерски съвет) сред премиера на Румъния Николае Чука и помощник-секретаря в министерството на енергетиката на Съединени американски щати Дейвид М. Тюрк, съобщи организация Аджерпрес.

Енергийната сигурност на Европа и разширението на гражданската нуклеарна стратегия на Румъния са били главните тематики на срещата, на която са участвали и министърът на енергетиката Вирджил Попеску и генералният шеф на държавната компания „ Нуклярелектрика “ (Nuclearelectrica) Козмин Гица, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Искаме да развием стратегическото партньорство със Съединени американски щати и в други значими области, като индустрията, стопанската система, научните проучвания и развиването и нуклеарната енергетика. Румъния е единствената европейска страна, която разполага със северноамериканска нуклеарна технология. Нуждаем се от нови източници на сила и има политически консенсус за развиването на нуклеарните планове ", е декларирал на срещата министър председателят Николае Чука, представен в прессъобщение на румънското държавно управление.

Изграждането на реактори 3 и 4 в АЕЦ Черна вода, както и ремонтните действия, които ще бъдат осъществени в блок 1, са нужни стъпки за постигане на равнището, което ще подсигурява енергийната самостоятелност на Румъния, показва в прессъобщението.

Новите планове, които ще затвърдят този прогрес, са свързани с внедряването на дребни модулни реактори (SMR - Small Modular Reactor) въз основата на технология, благосъстоятелност на американската компания NuScale. Основните изгоди от използването на тези решения са свързани с европейската цел за декарбонизация и с високото равнище на сигурност, при което ще се реализират вложенията, показва румънското държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР