Румъния е идентифицирала досега 133-ма бежанци от Украйна, получили рани

...
Румъния е идентифицирала досега 133-ма бежанци от Украйна, получили рани
Коментари Харесай

Как Румъния разследва военните престъпления в Украйна

Румъния е идентифицирала до момента 133-ма бежанци от Украйна, получили рани от изстрели или детонации вследствие на съветската експанзия.

Това съобщи в Европейския парламент в Брюксел зам.-главният прокурор на страната Каталин-Андрей Попеску.

Той приказва на чуване, отдадено на следствието на закононарушенията експанзия и геноцид в Украйна. Организатори бяха парламентарните комисии по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и по правата на дамите и равенството сред половете.

Разследването в Румъния е стартирано от основната прокуратура на 4 май 2022 година - два месеца и половина след началото на съветската експанзия в Украйна. То се води въз основа на член 439, алинея 1 от Наказателния кодекс на страната, визиращ закононарушения против човечеството.

След началото на войната от Украйна в Румъния минали над 4 милиона души, сподели Попеску. По публични данни в северната ни съседка има повече от 4000 бежанци.

Основното в румънското национално следствие е установяването на самоличността и осъществяване на събеседване с украинските бежанци, получили телесни повреди. Властите ревизират базите данни на лечебните заведения, най-много на разположените в граничните с Украйна и Молдова региони.

Досега са разпознати 133-ма души. Това са украински жители, получили здравна помощ в румънски военни лечебни заведения.

Само част от тях обаче са могли да бъдат разпитани като очевидци в наказателното произвеждане, посочи зам. основният прокурор.

Властите в Букурещ събрали също по този начин други типове доказателства като свидетелски показания, документи, фотоси и видеозаписи. В някои случаи координатите били засечени посредством спътници.

„ Знаем, че когато стигнат до непозната страна, бежанците надали желаят първо да се срещнат с прокурори и да свидетелстват. Затова главната цел е да издирим очевидци “, сподели Каталин-Андрей Попеску.

Затова румънската прокуратура изработила въпросник в интернет. Чрез него помощ могат да оказват гранична полиция, а също по този начин медиите и другите неправителствени организации.

Сериозни усложнения в работата на проверяващите провокира фактът, че доста от потърпевшите, получили здравна помощ, към този момент не са в Румъния. Те нямат предпочитание да дадат показания заради заплахата от наново травматизиране или боязън от репресии. Отделно съществува и езикова преграда.

Важно е и установяването на причинителите на закононарушенията.

В бъдеще ще бъдат събрани данни кои украински деца са лекувани в лечебните заведения в Яш – най-големият град на границата с Молдова и Украйна. Това може да окаже сериозна поддръжка на следствието на прокурора от Международния углавен съд (МНС) за геноцид.

По оценка на румънската прокуратура близо 625 деца са минали от Украйна в странат в търсене на незабавна здравна помощ. Това също е индикация за геноцид, счита Попеску.

Румъния е една от седемте страни, участващи в Съвместния проверяващ екип (СРЕ) за военните закононарушения в Украйна. В него вземат участие още самата Украйна, Полша, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Екипът е под шапката на Евроюст - организацията на Европейски Съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване.

В края на юни в Хага би трябвало да проработи Международният център за следствие на закононарушението експанзия (ICPA). Той е част от СРЕ. Преди две седмици участничките в проверяващия екип взеха решение да проверяват и закононарушението геноцид.

За Румъния това е от особена значимост, посочи Попеску. Причината е, че нейното законодателство не криминализира експанзията.

Над 20 страни сега проверяват военните закононарушения на Русия в Украйна в своите юрисдикции или събират доказателства за тях. Това показа пред Клуб Z Мирослава Красноборова – украински прокурор за връзка с Евроюст. Тя обаче отхвърли да назове имена, защото всичко се прави конфиденциално.
Киев проверява над 80 000 случая на военни закононарушения
В момента Украйна проверява над 80 000 случая на военни закононарушения, заяви пред евродепутатите основният прокурор на страната Андрий Костин.

Разрушени или развалени са над 98 000 цивилен обекта на гражданска благосъстоятелност и цивилен обекти.

„ Едно от най-големите закононарушения са насилствените депортации. Украинските управляващи наблюдават ориста на над 20 000 деца, отведени към Русия. Броят даже не е финален, притесняваме се, че в реалност той е доста по-голям и ще продължи да нараства всеки ден “, посочи Костин.

Досега прокуратурата на Киев е идентифицирала 3011 обвинени във военни закононарушения. От тях са упрекнати 253-ма, а 32-ма са наказани.

Войната съществено се отразява и на работата на прокуратурата, добави обвинител номер едно на Киев. Разрушени са седем прокурорски офиса, а 47 са отчасти развалени. Това лишава прокурорите от жизненоважно пространство за работа и техническо съоръжение, належащо за следствие.

Отделно съществено е застрашена сигурността на обвинителите. Допълнителна спънка е невъзможността за достъп до окупираните територии и събирането на доказателства там.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР