Ротационният председател на ЕС, премиерът на България Бойко Борисов, ще

...
Ротационният председател на ЕС, премиерът на България Бойко Борисов, ще
Коментари Харесай

Срещата ЕС-Турция у нас: Какво да очакваме?

Ротационният ръководител на Европейски Съюз, министър председателят на България Бойко Борисов , ще бъде хазаин на турския президент Реджеп Ердоган , президента на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща на 26 март в българското черноморско пристанище Варна.
Това събитие ще бъде от решаващо значение освен тъй като Турция и президентът Ердоган са изправени пред тежки рецензии от страна на европейските политици, само че и във връзка с бъдещето на връзките сред Турция и Европейски Съюз, написа Мурат Йеткин за Hurriyet Daily News, представен от БГНЕС.
Европейската рецензия към Турция насочва искания във връзка с упадъка на демократичните права и върховенството на закона, изключително след изключителното състояние, оповестено от държавното управление на Партията на справедливостта и развиването (ПСР), след военния опит за прелом от 15 юли 2016 година Най-сериозните въпроси включват арестите на публицисти, писатели и политици, които са упреквани в тероризъм и шпионаж, всеобщото премахване на политици от държавни служби заради хипотетичните им връзки с противозаконната мрежа на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО) - ислямски просветител, упрекван в организирането на опита за прелом, и със неразрешената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).
През последните седмици турската военна интервенция в Сирия за пречистване на граничния регион от контрола на „ Отрядите за отбрана на народа “(ОЗН), отклонение на ПКК в Сирия, беше добавена към листата с рецензии, когато на 15 март Европейският парламент прикани за прекратяването ѝ, на което Турция се опълчи.
От друга страна, четири месеца преди опита за прелом през март 2016 година Турция и Европейски Съюз подписаха концептуална договорка за миграционния приток в страните от Европейски Съюз, провокиран от сирийската революция. Режисирано от немския канцлер Ангела Меркел, съглашението предложи шерването на тежестта на Турция за приемане на сирийски бежанци, отварянето на нови преговорни глави за участие в Европейски Съюз, политическите контакти на високо ниво сред Турция и Европейски Съюз и облекчаването на визовите условия за страните от Шенгенското пространство в Европейски Съюз .
Анкара упреква Европейски Съюз, че не е спазил договорката, до момента в който Турция е свършила своята работа по прекъсването на нерегистрираната миграция в съдействие с Гърция. Ердоган и други турски публични представители неведнъж декларират, че Европейски Съюз даже не съумя да разпредели тежестта вярно, а европейските политици настояват, че ситуацията с демокрацията в Турция са опрощение за забавянето.
Но в същия ден, в който управлението на Европейски Съюз насочи апели да не се дава и една стотинка на Турция, защото такова финансово подкрепяне може единствено да консолидира властническите трендове в Турция, Еврокомисията огласи на 14 март пакета от три милиарда евро за помощ за разделение на тежестта с Турция . На идващия ден дойде поканата на Европейския парламент до Турция, която не е обвързваща, само че понижи напрежението на европейските политици, които са ядосани за Анкара. Този ход представляваше покосяването с един патрон на два заека за управлението на Европейски Съюз, защото турското публично мнение се съчета с отключването на главен пакет от помощи за Турция, с цел да се облекчат връзките на дипломатическо ниво.

Има признаци, че евентуалният сюжет би довел до започване на договаряния за рационализиране на съществуващото съглашение за митнически съюз сред Турция и Европейски Съюз . Европейските политици биха могли да кажат на своите гласоподаватели, че такава стъпка е в техен интерес и турското държавно управление може да каже на турските гласоподаватели, че макар претенциите за изместване на осите от Запад на Изток, връзките с Европейски Съюз се възвръщат.
Ердоган може да упорства за облекчение на визовите условия с стеснен фокус върху някои вложители и академични преподаватели, само че в този миг е мъчно да се каже дали той ще го получи . От друга страна, подобряването на работата на митническия съюз, наподобява, е осъществимо за всички страни.
Какво ще се случи, следва да разберем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР